Työtehoseuran nelihenkisen raadin tekemässä arvioinnissa painottui keittiön toiminnallisuus, mutta myös esteettisyys, ekologisuus ja turvallisuus huomioitiin. Keittiöiden arvioinnissa tarkasteltiin muun muassa kodinkoneiden ergonomista sijoittelua, lasku- ja työpöytätasojen riittävyyttä ja yleistä toimivuutta. Messukohdearviot tehtiin Osuuskunta Suomen Asuntomessut toimeksiannosta. Messukohteiden yksityiskohtaiset keittiöarvioinnit ovat luettavissa Asuntomessujen www-sivuilla osoitteessa http://www.asuntomessut.fi/vantaa-2015/keittioarvioinnit

Täydellistä keittiötä ei löytynyt

Yksittäisten kohteiden esiin nostaminen on vaikeaa, sillä keittiöt olivat melko samantyyppisiä. ”Keittiö on usein asunnon kallein ja käytetyin tila, joten sen toimivuus on tärkeää. Messutalojen keittiöt ovat pääsääntöisesti saarekkeellisia avokeittiöitä, joita on nähty jo useammilla asuntomessuilla. Tilaa ja valoa riittää ja toiminnallisuus on kautta linjan melko hyvä”, kertoo tutkija Tarja Marjomaa TTS:stä. Keittiöt ovat alakerrassa ja lähes kaikista on yhteys ruokailu- ja oleskelutiloihin ja ulos terassille. Joistakin keittiöistä on luonteva kulku myös kodinhoitotiloihin ja sitä kautta ulos. Keittiöt ovat kooltaan talon kokoon nähden sopivia ja ruokailutilat ovat väljiä.

TTS:n lehdistökierrokselle valikoituivat kohteet 25 (Deko 165), 36 (Jämerä-Leija), 38 (Rock Kivitalo Villa Aletta) ja 40 (Verso). Niissä on toteutettu muutamia oivallisia ratkaisuja ja keittiön toiminnallisuus suhteessa asunnon kokoon ja muihin tilaratkaisuihin on hyvä.

Saarekkeesta on moneksi

Lähes joka keittiössä on saareke tai niemeke. Saarekkeiden ympärillä on yleensä riittävästi tilaa, jota tarvitaan ovien ja laatikoiden avautumiseen ja keittiössä työskentelyyn. Monikäyttöinen saareke palvelee muun muassa työskentelytasona, tarjoilupöytänä ja välipalaruokailussa. Joihinkin saarekkeisiin on sijoitettu kodinkoneita, kuten keittotaso ja kalusteuuni. Keittotasolliseen saarekkeeseen suositellaan vesipistettä, mutta se löytyy vain muutamasta kohteesta.

Kodinkoneiden sijoituskorkeuksissa toivomisen varaa

Mikroaaltouuni on edelleen monessa kohteessa sijoitettu lapsiperheen kannalta korkealle ja astianpesukone on työpöytätason alla, vaikka sitä käytetään päivittäin. Astianpesukoneen ergonominen sijoituskorkeus on 300–400 mm lattiasta. ”Noin puolessa keittiöistä uunit on sijoitettu hyvälle käyttökorkeudelle, mutta vain viidesosassa myös astianpesukone on nostettu ylös. Mikäli molempia laitteita ei ole mahdollista sijoittaa sopivalle käyttökorkeudelle, kannattaa useammin käytetty sijoittaa ylös”, toteaa tutkija Tarja Marjomaa TTS:stä.

Kodinkoneiden ja keittiökalusteiden ovien avautumissuunnissa ja työ- sekä laskutasojen määrässä ja sijainnissa on jonkin verran puutteita. Hämmästyttävän monessa keittiössä ei ole laskutilaa uunin ja kylmälaitteiden vieressä. Kalusteuuni ja kylmälaite on monessa keittiössä sijoitettu vierekkäin. Laadukas kalusteuuni on hyvin eristetty ja ei lämmitä viereistä kylmälaitetta. ”On kuitenkin huomioitava, että huokeassa uunissa eristeet saattavat olla niin ohuet, että uunikomeron lämpeneminen vaikuttaa kylmälaitteen toimintaan”, huomauttaa Marjomaa.

Vetimettömyys muotia

Suuressa osassa keittiökalusteista ei ollut vetimiä, vaan ne oli varustettu pomppusalvoilla tai ovissa oli vedinlistat. Vetimetön ovi on kaunis katsella, mutta moni ovimalli on todella vaikeaa avata. Joidenkin keittiöiden seinäkaapit on nostettu aivan liian korkealle, jotta niitä voisi helposti käyttää. Korkealla oleva seinäkaappi yhdistettynä vetimettömään kalusteoveen hankaloittavat ovien avaamista ja käytettävyyttä.
Liesituuletin on monessa keittiössä upotettu kattoon, saarekkeen yläpuolelle. Myös saarekkeesta ylös nousevia liesituulettimia on käytetty enemmän kuin aikaisemmilla messuilla.

Keittiön suunnittelun topten:

1.    Sijoita liesi ja vesipiste samalle seinustalle.
2.    Valitse kodinkoneet ennen keittiökalusteita.
3.    Älä sijoita kylmälaitetta ja lämmönlähdettä vierekkäin.
4.    Varaa kodinkoneiden viereen laskutasoa oven tai luukun avautumissuuntaan.
5.    Mieti kalusteovien avautumissuunnat: laskutasoa tarvitaan oven avautumispuolella.
6.    Sijoittaessasi kodinkoneen seinän viereen, varaa tilaa laitteen sivulle niin, että ovi avautuu yli 90 astetta.
7.    Ota huomioon lämpöpatterin, verholaudan tms. tilantarve, jos keittiökaluste rajoittuu ulkoseinään.
8.    Kiinnitä kulmaratkaisussa huomiota kulmittain olevien kalusteiden ja laitteiden yhtäaikaiseen käyttöön.
9.    Valaise työpisteet hyvin.
10.    Sijoita liedelliseen saarekkeeseen vesipiste

Valikoitujen keittiöiden ominaisuuksia

Kohde 25. Deko 165 (Rubiinikehä 15)

Plussat
+ tilava avokeittiö, josta yhteys ulkoterassille
+ ikkuna työtason takana antaa valoisuutta
+ keittotason ja altaan välinen etäisyys toisistaan
+ leivinuuni keittiön läheisyydessä
+ uunit hyvällä käyttökorkeudella
+ paljon työskentely- ja säilytystilaa

Miinukset
- kylmälaitteiden ja uunien vieressä ei laskutilaa
- astianpesukone ei ole toiminnallisesti parhaalla mahdollisella käyttökorkeudella

Kohde 36. Jämerä Leija (Tiikerinsilmä 13)     

Plussat
+ avara, ilmava ja valoisa avokeittiö, josta yhteys ulos
+ uunit hyvällä käyttökorkeudella
+ iso saareke, jossa keittotaso, iso astianpesuallas, liesituuletin, pistorasia ja runsaasti työtasoa ja säilytystilaa
+ sokkelivalot

Miinukset
- astianpesukone ei ole toiminnallisesti parhaalla mahdollisella käyttökorkeudella
- kylmälaitteet uunin molemmin puolin ja niiden vieressä ei ole laskutilaa

Kohde 38. Rock Kivitalo Villa Aletta (Tiikerinsilmä 9)   

Plussat
+ avara, tilava ja toiminnallisesti napakka U:n muotoinen avokeittiö
+ uunit nostettu hyvälle käyttökorkeudelle
+ keittotason ja altaan välinen etäisyys toisistaan
+ laskutilaa jääkaapin vieressä
+ näkösuoja saarekkeessa sekä oleskelutilaan että eteiseen päin
+ riittävästi työskentely- ja säilytystilaa, myös oleskelutilan puolella, iso astianpesuallas
+ rikkaimuri
+ valoisa, yhteys ulos

Miinukset
- astianpesukone ei ole toiminnallisesti parhaalla mahdollisella käyttökorkeudella
- jääkaapin ovi ei avaudu laskutilan puolelle

Kohde 40. Verso (Tiikerinsilmä 5)
            
Plussat
+ avara avokeittiö
+ uunit ja astianpesukone hyvällä käyttökorkeudella
+ tilava saareke, jossa iso keittotaso ja paljon säilytystilaa
+ saarekkeen päädyssä kaluste, jossa tilaa esimerkiksi pienkoneiden säilytykseen liukuovellisessa kaapissa, jossa on myös pistorasia
+ saarekkeen päädyssä oleva seinä peittää suoran näkyvyyden ruokapöytään ja oleskelutiloihin
+ runsaasti työskentely- ja säilytystilaa
+ ekologiset keittiökalusteet ja tukevat vetimet

Miinukset
- saarekkeessa ei vesipistettä
- keittotason ja altaan välinen etäisyys toisistaan
- uunien vieressä ei laskutilaa

Lisätietoa:

TTS, Tutkija Tarja Marjomaa, p. 044 714 3698, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Ekotoimivat asumisen ratkaisut Vantaan asuntomessuilla. TTS:n tiedote 3/2015 (690), jota voi tilata osoitteesta www.ttskauppa.fi

Keittiöarviot löytyvät osoitteesta
http://www.asuntomessut.fi/vantaa-2015/keittioarvioinnit

Kuvatekstit:

Kohde 25: Kohteessa 25 on napakka avokeittiö, jossa uunit ovat hyvällä käyttökorkeudella, keittiö on valoisa ja siellä oli runsaasti lasku- ja työskentelytilaa.

Kohde 36, kuvat a ja b: Kohteen 36 avokeittiö on avara, tyylikäs ja valoisa. Keittiössä olevassa tilavassa saarekkeessa on keittotaso, ylösnouseva liesituuletin ja astianpesuallas. Pistorasiat on integroitu tasoon. Sokkelivalot luovat pehmeää valoa tilaan ja toimivat tunnelmanluojina esimerkiksi illanistujaisissa.

Kohde 38, kuvat a ja b: Kohteessa 38 on napakka U-keittiö, jossa työskenteleminen on tehokasta ja mukavaa. Keittotason ja astianpesualtaan etäisyys toisistaan on hyvä ja keittiössä on runsaasti työ-, lasku- ja säilytystilaa. Keittiötä ympäröi korotettu reuna, joka peittää mukavasti näkymää oleskelutilasta.

Kohde 40, kuvat a, b ja c: Kohteessa 40 uunit ja astianpesukone ovat hyvällä käyttökorkeudella ja saarekkeen päädyssä olevaan, liukuovelliseen, pistorasialla varustettuun tilaan saa pienkoneet mukavasti piiloon. Keittiössä on paljon työtasoa ja säilytystilaa. Välitilaikkunasta tulee mukavasti valoa ja jätelajittelu on toimiva.

KOhde 25 kuva a w
KOhde_25_kuva_a.JPG

Kohde 36 a w
Kohde_36_a.JPG

Kohde 36 b w
Kohde-36-b-w.jpg

Kohde 38 kuva a w
Kohde_38_kuva_a.JPG

Kohde 38 kuva b w

Kohde_38_kuva_b.JPG

Kohde 40 kuva a w

Kohde_40_kuva_a.JPG

Kohde 40 kuva b w
Kohde_40_kuva_b.JPG

TTS Työtehoseura | PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki | asiakaspalvelu@tts.fi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | (09) 2904 1200 | Tietosuojalausunto