TTS Työtehoseura testasi seitsemän robotti-imuria koeolosuhteissa ja viisi kotitaloutta kokeili niitä käytännössä. Imurit olivat parhaimmillaan selkeälinjaisissa, väljästi kalustetuissa tiloissa, joissa ei ollut kevyitä tavaroita lattiatasossa. Nurkkien ja eripaksuisten mattojen imurointituloksissa oli toivomisen varaa. Myös mattojen hapsut, sähköjohdot ja kevyet matot tuottivat roboteille ongelmia. Testitalouksien arvioiden mukaan robotti ei korvaa perinteistä imuria, mutta sopii hyvin ylläpitosiivoukseen ja kiireapulaiseksi.

Testin robotti-imurit olivat käyttökokeissa viidessä eri kotitaloudessa. Lisäksi imurit testattiin 60 m2 kokoisessa testitilassa, jossa oli eripaksuisia mattoja, kovaa lattiapintaa, kynnyksiä, portaikko, sokkeloisia tiloja ja oviaukkoja. Käyttömukavuudessa arvioitiin muun muassa imurin eri osien puhdistus, palautuminen telakkaan, imurointiääni, ohjaustaulun käytettävyys, paino, käsiteltävyys sekä käyttöohje.

Täydellistä robotti-imuria ei löytynyt

Robotti-imurien suorituskyky- ja käyttöominaisuuksissa oli eroja, mutta kokonaisuutena ne olivat melko tasaväkisiä. Toisissa imureissa tulos oli parempi matoilla, toisissa kovilla lattioilla ja nurkissa. ”Koetalouksien kokemuksien mukaan useimmat laitteet ruttasivat kevyitä mattoja, jäivät kiinni hapsuihin ja siirtelivät tavaroita. Pari imuria juuttui kynnyksiin tai kulmikkaan muotonsa vuoksi tuolinjalkojen väliin. Jotkut siirtelivät tavaroita ja kaatoivat eläinten ruokakuppeja. Testiradalla imurit toimivat paremmin kuin olosuhteiltaan erilaisissa koetalouksissa”, kertoo tutkija Tarja Marjomaa Työtehoseurasta.

Testiradalla navigointi sujuvaa, koetalouksissa vaihtelevaa

Kamerat ja sensorit parantavat imurien navigointikykyä ja estävät putoamisen ja törmäilyt. Monipuolisissa imureissa imurointiteho säätyy alustan mukaan tai kun imuri havaitsee pölyä tai tahran esimerkiksi akustisen tunnistimen avulla. Robotti-imuri tunnustelee edessä olevia esteitä joustavan puskurin tai kameroiden, led- tai ultraäänitunnistimien avulla. Ensimmäisillä siivouskerroilla on hyvä seurata, miten robotti pärjää kotona. Esimerkiksi pitkät ja kapeat käytävät, sokkeloiset tilat, tummat lattiat, pimeys, sekä kalusteiden muoto ja eripaksuiset matot saattavat häiritä sen työtä. Siivottavia tiloja voi tarpeen mukaan uudelleensisustaa robottisiivoukseen paremmin sopiviksi.
Esisiivousta tarvitaan

Käyttöohjeissa neuvotaan nostamaan särkyvät ja kevyet esineet, nyörit, verhot, sähköjohdot ja hapsut pois lattialta ennen imuroimista. Ohjeita kannattaa noudattaa, sillä robotin alle sotkeutunut sähköjohto voi vetää särkyviä laitteita lattialle. Kotiin palaavia odottaa ikävä tilanne, jos imuri on levittänyt harjaksien mukana kotieläimen ruokakupin sisällön ympäri asuntoa. Sisällä vapaana liikkuvien kotieläinten ja robotin kahdestaan jättämisestä voi seurata sotkua, jos eläin oksentelee tai ripuloi.

Pölysäiliön tyhjentäminen epämiellyttävää

Koetaloudet kritisoivat robottien puhdistustoimenpiteitä. Pölysäiliöt olivat pieniä ja hankalia puhdistaa ja harjaksiin sekä telan akselien ympärille kiertyi hiuksia ja muuta roskaa tiukalle sykerölle. Puhdistustoimien todettiin vievän aikaa ja olevan epämiellyttävää pölyämisen ja käsien likaantumisen takia.

Robotti-imuri helpottaa arjessa

Robotin siivoustulos ei ole letkuimurin veroinen, joskin kovalla lattiapinnalla se pärjää melko hyvin. Puutteista huolimatta robotti-imurit viehättivät koetalouksia, joiden mielestä ne täydentävät letkuimuria ja sopivat hyvin ylläpitosiivoukseen. Robotti-imureiden välillä on eroja, joten testituloksien tarkastelussa kannattaa keskittyä niihin robotti-imurin ominaisuuksiin, joilla on merkitystä omassa taloudessa. ”Esimerkiksi kynnysten ylityskyky ei ole ratkaiseva valintaperuste, jos kotona ei ole kynnyksiä. Akun latausaika, latauksen riittävyys ja valmiustilan sähkönkulutus ovat myös huomionarvoisia valintakriteerejä”, neuvoo Tarja Marjomaa. Toimintarajoitteiselle henkilölle robotti tuo helpotusta arkeen, kunhan siivottavat tilat suunnitellaan robotille sopiviksi. Kaukosäädin lisää käyttömukavuutta.

Robottipölynimureissa on valinnanvaraa. Halvimman robotin saa 50 eurolla, mutta kameroiden avulla skannaavat, siivousreitin suunnittelevat ja oppivat robotit maksavat jopa tuhat euroa.  


Lisätietoja:
tutkija Tarja Marjomaa, p 044 7143698
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Testissä olivat mukana:
Dirt Devil Libero
iRobot Roomba 880
LG Hom-Bot Square VR6270LVMB
LG Hom-Bot Square VR6340LV
Miele Scout RX1
Neato Botvac 85
Samsung Powerbot VR9000

Aineistot:

TTS:n testitulokset löytyvät excel -tiedostosta, taulukoista 1-3:
Taulukko 1: Robotti-imurien tekniset tiedot
Taulukko 2: Robotti-imurien kokonaisarvosanat
Taulukko 3: Robotti-imurien käytettävyysarviot

Kuvat: TTS - Työtehoseura, Tarja Marjomaa
Kuvatekstit:

Kuva 1 a ja b:
Harjaksiin ja telan akselien ympärille kerääntyy hiuksia, maton hapsuja ja pölyä, joiden irrottamiseen menee aikaa. Samsungin pitkä harjatela kerää hyvin pölyä. Imurin mukana tulevalla työkalu on hyvä väline harjasten puhdistamiseen, joskin terävät sakset ajavat saman asian.

Kuva 2_johdot:
Useimmat imurit takertuivat paksuihin sähköjohtoihin, joten ne kannattaa nosta ylös imuroinnin ajaksi. Imuriin sotkeutunut sähköjohto voi kiristyä ja vetää särkyviä laitteita lattialle.

Kuva 3_säiliö ja moppi:
LG:ssä pölysäiliön käsittely koettiin keskimääräistä miellyttävämmäksi. Pölysäiliössä on kantokahva, säiliö on helppo irrottaa ja puhdistustyökalu on käden ulottuvilla. LG:n VR6270 -malliin kuuluu vakiovarusteena myös moppi.

Kuva 4_portaat:
Kaikki testin imurit tunnistivat jyrkänteet eivätkä pudonneet rappusiin.

Kuva 5_puhdistus:
Robotti-imurien pölysäiliöt ovat pieniä ja hankalia puhdistaa. Säiliö täyttyy nopeasti ja se on puhdistettava jokaisen imuroinnin jälkeen, kuten myös suodatin. Harjaksiin ja telan akselien ympärille kerääntyy hiuksia, maton hapsuja ja pölyä, joiden irrottamiseen menee aikaa.

Kuva 6_hapsumatot:
Roomba on voimakas imuri, joka ei helposti jumiudu kevyisiin, hapsulisiin mattoihin. Matot tulee imuroitua perusteellisesti, mutta ne saattavat myös siirtyä pois paikoiltaan imuroinnin voimasta. Raidallisten mattojen tummat raidat saattavat harhauttaa imurin, joka aistii ne likana. Voimakkaat varjot ja tummat lattiat voivat myös aiheuttaa virhearviointeja.

Kuva 7_korkeus:
Tarkista, mahtuuko imuri matalimpien huonekalujen alle. Samsungin imuri on melko korkea, joten se ei välttämättä mahdu esimerkiksi matalan jenkkisängyn alle.

Kuva 8_kynnykset:
Miele ylittää kynnykset ja matalat korokkeet erittäin hyvin, mutta sen imurointikorkeutta voidaan madaltaa, jos halutaan sen pysyvän yhdessä huoneessa. Laite mahtuu myös matalien huonekalujen alle eikä jää kiinni tuolinjalkojen väliin pyöreän muotonsa ansiosta.

Kuva 9_avauskuva:
Työtehoseuran tutkijat Sari Liski-Markkanen (vas.) ja Anne Korhonen arvioivat robotti-imurien käytettävyyttä. Tärkeä käytön helppouteen liittyvä asia on pölysäiliön tyhjentäminen ja harjatelojen irrotus puhdistamista varten.

Kuva 10_avauskuva:
Työtehoseuran tutkijat Anne Korhonen (vas.) ja Sari Liski-Markkanen arvioivat robotti-imurien käytettävyyttä. Tärkeä käytön helppouteen liittyvä asia on pölysäiliön tyhjentäminen ja harjatelojen irrotus puhdistamista varten.

TTS Työtehoseura | PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki | asiakaspalvelu@tts.fi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | (09) 2904 1200 | Tietosuojalausunto