Daniel opiskelee TTS:ssa Rajamäellä metsäenergian tuottajaksi

Olen viimeisen kevään opiskelija ja pian valmistun metsäalan perustutkinnosta metsäenergian tuotannon koulutusohjelmasta. Lähdin opiskelemaan metsäalaa siksi, että lapsena Keski-Suomessa asuessani jo ihailtiin kavereiden kanssa metsäkoneita metsissä. Myöhemmin päädyin kokeilemaan metsäalaa enkä ole katunut. Ala ja sen työt tuntuvat omalta. Lisäksi tutkinnon tuoma pätevyys laajentaa mahdollisuuksiani toimia metsäalan töissä.

Metsäalan opiskelu kiinnostaa minua siksi, että haluan kehittää itseäni. Itselleni sopivalla alalla motivaatiokin on ollut kohdillaan. Viihdyn luonnossa ja itsenäinen luonnonläheinen työ sopii minulle parhaiten.

Alussa opiskelu oli tietopuolisia metsäalan perusopintoja. Kun tiedot, taidot ja sitoutuminen sekä ymmärrys alasta kasvoivat, opiskelut siirtyivät enemmän käytännön töihin. Tämä tarkoittaa työskentelyä metsissä. Ensin aloitettiin pienemmillä työkaluilla; vesureilla ja raivaussahoilla ja sitten siirryttiin moottorisahojen kautta isoihin koneisiin. Lopulta metsien hoitoa toteutetaan taimikosta tukkipuuhun.

Tutkinnossa tulee tutuksi metsäkoneenkuljettajan taitojen lisäksi myös lämpölaitoksen käyttöön, hoitoon ja huoltoon liittyvät asiat, jotka laajentavat osaamistani metsäalan monipuolisissa töissä sekä parantavat työllistymisvaihtoehtojani. Opiskeluni puolivälissä vaihdoin tähän tutkintoon metsäkoneenkuljettajan suuntautumisesta, vaikkakin tähtäimessä on hakkuukoneenkuljettajan työt tulevaisuudessa päällimmäisenä, en kuitenkaan heitä hukkaan ajatusta siitä, että joskus tulevaisuudessa haluaisin istua enemmän toimisto- tai muissa metsäalan töissä. Metsäenergian tuottajana voin toimia hakkuu- ja ajokoneen kuljettajan tehtävien lisäksi myös vaikka metsänhoitoyritysten tai lämpölaitosten työtehtävissä.


Käden jatkeena hieman suurempi virkkuukoukku

Alalla vaaditaan hyvää käden ja silmän koordinaatiota, tätä harjoitetaan koulutuksen aikana aluksi simulaattoreilla ja sitten oikeilla metsäkoneilla. Vaikka lopulta päädytään ajamaan suuria metsäkoneita, kysymys on lopulta käsityöammatista. Käden jatkeena on vain hieman suurempi virkkuukoukku. On hyvä jos sitä oppii käyttämään taitavasti ja tarkasti, sillä isoilla koneilla voi saada aikaan isoja vahinkoja.

Metsäenergian tuottajan on oltava täsmällinen ja vastuullinen. Kovapäisyydestäkään ei ole haittaa, sillä usein on suoriuduttava haastavista töistä sietämällä painetta ja keskittymällä tarkasti siihen mitä on tekemässä. Rauhallinen ja ratkaisukykyinen on oltava silloinkin, kun on pärjättävä työssään yksin pimeässä metsässä tuntemattomilla seuduilla vain kone seuranaan.

Suosittelen metsäalaa ja metsäenergian tuottajan suuntautumista kaikille luonnosta ja siellä liikkumisesta kiinnostuneille. Tutkinto on hyvä tapa tulla sisään metsäalalle vaikka ei vielä ihan tarkasti tietäisikään mitä lopulta haluaa täällä työkseen tehdä. Opiskelun myötä saa hyvät eväät alan hommiin. On hyvä jos on itsenäinen työote ja kiinnostus konetekniikkaan auttaa. Tämä siksi, että koneista, meidän työkaluista on pidettävä päivittäin huolta toimintakunnon varmistamiseksi. Yleensä maatilojen kasvatit pärjäävät hyvin näissä hommissa alusta alkaen.

Tulevaisuuden näkymät metsäalalla on hyvät ja uskon metsäalan tuotannon työllistävän Suomessa jatkossakin. Onhan meillä tästä alasta pitkät perinteet ja alalle työllistyy kun hommat oppii hyvin tekemään. Työllistymisessä on myös kyse muustakin kuin taidoista, oma olemus ja ulosanti ovat usein iso asia työnantajalle.


Opiskelun jälkeen menen metsätöihin. Olen työskennellyt metsäalan yrityksessä viimeisen opiskeluvuoteni aikana metsäkoneenkuljettajana ja olen pärjännyt työssäni hyvin. Pidän työstäni ja viihdyn vaikka työmaat ovat usein toisella paikkakunnalla eikä ympäristössä siellä mikään ole tuttua. Luotan itseeni ja osaamiseeni paikasta riippumatta, onhan minulle turvanani alla tuttu kone ja taustatukena hyvä työnantaja.

Dani Lehtinen

 

TTS Työtehoseura | PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki | asiakaspalvelu@tts.fi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | (09) 2904 1200 | Tietosuojalausunto