TTS Työtehoseuran ammattikuljettajien simulaatiokoulutuksen aloittamisesta tulee tänä keväänä kuluneeksi 10 vuotta. Työtehoseura otti käyttöön ajosimulaattorin linja-autonkuljettajien koulutuksessa ensimmäisenä Euroopassa vuonna 2004. Simulaattori oli samalla ensimmäinen ammattikuljettajien opetuksessa käytettävä simulaattori Suomessa.

Lento- ja laivaliikenteen kuljettajakoulutuksessa simulaattoreita on käytetty jo kymmeniä vuosia, mutta simulaattori on tehokas koulutusväline myös maantieliikenteen kuljettajakoulutuksessa, jossa se on nykyään virallinen opetusväline muun muassa Suomessa. Simulaattorilla voidaan esimerkiksi harjoitella vaaratilanteita, joita ei pystytä harjoittelemaan oikeassa liikenteessä. Tarvittaessa tilanteet pystytään myös helposti toistamaan, jolloin voidaan varmistaa koulutuksen onnistuminen. Simulaattoriopetus on myös ympäristöystävällistä, sillä ajoharjoituksissa ei tarvita polttonestettä.

Vuonna 2006 Työtehoseura hankki rekkasimulaattorin. Samana vuonna Työtehoseuran Vantaan yksikköön avattiin myös huippumoderni raskaan liikenteen simulaattorikeskus. Työtehoseuralla on tällä hetkellä kahden korkeatasoisen simulaattorin, rekka- ja linja-autosimulaattorin, lisäksi neljä kevyttä simulaattoria täydentämään erityisesti teoriaopetusta. Suomessa on nykyään käytössä raskaan ajoneuvojen kuljettajakoulutuksen korkeatasoisia simulaattoreita kaikkiaan kuusi. Korkeatasoinen simulaattori on varustettu aidolla auton korilla ja aitouden tunnetta lisäävällä liikealustalla.

Työtehoseuran 9.5.2014 Vantaalla pidetyssä raskaan kaluston simulaatioseminaarissa puhunut simulaattorikoulutuksen vastaava Daan Beckers Hollannista totesi, että Hollannissa on saatu hyviä kokemuksia simulaattoreista niin autokouluissa kuin EU-direktiiviin perustuvassa ammattikuljettajien ammattipätevyyskoulutuksessa. ”Simulaattoreiden käyttö maantieliikenteen ajo-opetuksessa tulee lisääntymään. Simulaattoriohjelmia voidaan esimerkiksi kehittää enemmän koulutettavien henkilökohtaisia ominaisuuksia huomioiviksi”, ennakoi Työtehoseuran logistiikka ja ajoneuvot -toimialan toimialapäällikkö Aarno Lybeck.

Raskaan kaluston simulaatioseminaarissa puhuneen Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin erityisasiantuntija Sampsa Lindbergin mukaan Suomessa raskaan ajoneuvon ammattikuljettajien koulutusjärjestelmä on pääosin toimiva. Liikenteen turvallisuusvirastossa uudistetaan kuitenkin parhaillaan raskaan liikenteen kuljettajia koskevia opetussuunnitelmia, joissa huomioidaan simulaattorit ja koulutustarjonnan vastaavuus muun muassa EU-direktiivin tavoitteisiin.

Työtehoseuran simulaattorikeskuksessa Vantaalla on avoimet ovet 5.6.2014 klo 12−15. Työtehoseura on ollut aktiivisesti mukana kehittämässä simulaatiokoulutusta sekä suomalaisten että kansainvälisten kumppaneidensa kanssa.

Lisätietoja:
Aarno Lybeck, toimialapäällikkö, TTS, logistiikka ja ajoneuvot -toimiala, p. 044 714 3763, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..
Sampsa
Lindberg, erityisasiantuntija, Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi, p. 050 384 3089, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..
Raskaan
kaluston simulaatioseminaarin 9.5.2014 esitykset www.simuosaaja.fi.

Simuloinnissa tietokoneen sisään rakennetaan järjestelmä, joka jäljittelee todellisuutta, esimerkiksi kaupunkiympäristöä katuineen ja risteyksineen. Simulaattoriharjoituksen maisema heijastetaan projektorilla valkokankaalle tai esitetään suurilla näytöillä.

Kuvia:
TTS:n linja-autosimulaattori

TTS:n rekkasimulaattori

TTS:n simulaattorikeskus

TTS Työtehoseura | PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki | asiakaspalvelu@tts.fi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | (09) 2904 1200 | Tietosuojalausunto