Kuppi kuumaa, kiitos!

Termosmuki on trendikäs ja käytännöllinen joululahja, josta on mukava siemailla lämmintä jouluglögiä vaikka ulkoilun lomassa. Työtehoseura testasi 11 yleisesti myynnissä olevaa termosmukia, joissa oli eroja sekä käyttö- että lämpöteknisissä ominaisuuksissa. Testiryhmän mielestä termosmukien tärkeimmät ominaisuudet ovat tiiviys, lämpimänpitokyky, juomisen helppous ja mukin käteen sopivuus.

Lämpöä eristävät termosmukit ovat tilavuudeltaan 2,5–4 dl, joten juoma säilyy käytännössä lämpimänä niin kauan, kuin sitä mukissa riittää. Mukia käytetään pystyasennossa, sillä yleensä kannen juoma-aukko ei ole tiivis. Termosmukin käyttötarkoitus eroaa termospullosta, joka sopii paremmin reppuretkelle ja isoon janoon. Termosmukin lämmönpitokyky perustuu korkkiratkaisuun sekä ulko- ja sisävaipan välissä olevaan tyhjiöön. Testissä oli mukana teräsmukeja, muovin ja teräksen yhdistelmiä sekä yksi kierrätysmuovinen muki. Termosmukien rinnalla verrattiin mielenkiinnosta myös kannellista pahvi- ja posliinimukia.

Säilytysominaisuuksiltaan yksi yli muiden

Tavallisin termosmukissa säilytettävä juoma on kahvi. Kahvinkeittimestä kaadettaessa se on noin 80 asteista, mutta jäähtyy mukiin kaadettaessa jopa 10 astetta, vaikka muki olisi esilämmitetty. Kahvi maistuu parhaimmalta 75–80 asteisena ja maku säilyy tuoreena 30 minuutin ajan. Tämän jälkeen kahvissa alkaa tapahtua makumuutoksia vaikka lämpötila olisi suositusten mukainen. Ruoan ja juoman mikrobiologisen turvallisuuden kannalta on lämpötilavaatimus 60–70 astetta.

Kahvi pysyi puoli tuntia yli 75 asteisena vain Clas Ohlsonin myymässä Asaklitt active life -termosmukissa, jossa oli kaksiosainen kansiratkaisu. Muissa mukeissa kahvin lämpötila oli puolen tunnin jälkeen 63–69 astetta. - Testiryhmän yllätykseksi kannellinen pahvimuki pärjäsi hyvin, sillä puolen tunnin jälkeen kahvin lämpötila oli vielä 60 astetta, kertoo tutkija Tarja Marjomaa Työtehoseurasta. Tunnin säilytyksen jälkeen Asaklitt active life -termosmukin kahvi oli edelleen yli 70 asteista, kun muissa lämpötila oli 56–61 astetta. Kierrätysmuovista valmistetussa Aladdin Papillon -termosmukissa kahvi oli 52 asteista, pahvimukissa 50 asteista ja posliinimukissa 53 asteista.

Tiiviys, käteen sopivuus ja juomisen helppous tärkeitä käyttöominaisuuksia

Termosmukissa on kierrettävä tai painettava kansi, jossa on lipalla suljettava juoma-aukko. Kahdessa termosmukissa oli avonainen juoma-aukko, mutta juoma ei silti jäähtynyt niissä muita nopeammin. Juominen oli helpointa Airamin termosmukeista ja Asaklitt active life -termosmukista. Termosmukit vuosivat juoma-aukon tai kannen välistä lukuun ottamatta kahta termosmukia. Käteen parhaiten sopiviksi arvioitiin Aladdin Papillon ja Airam blue -termosmuki. Muotoilussa on vielä kehitettävää, sillä moni muki oli liukaspintainen ja tuntui käteen huonolta. Osa mukeista koettiin liian korkeiksi, joka teki niistä huteria. Neljän mukin pohjassa oli liukueste, joka helpottaa käyttöä.

-Valinta kannattaa miettiä omien käyttötarpeiden mukaan, sillä esimerkiksi autokäytössä mukin on sujahdettava vaivattomasti mukitelineeseen ja sen käytön on onnistuttava yhdellä kädellä, Marjomaa neuvoo. Usein termosmuki on muodoltaan alaspäin kapeneva tai muuten mitoitettu niin, että se mahtuu auton mukitelineeseen. Kävellessä juoma läikkyy helposti yli, joten silloin kannen tiiviys on erityisen tärkeää. Trendikkäissä termosmukeissa yhtenä valintakriteerinä on ulkonäkö, aivankuin muissakin käyttöastioissa. Kalleimmat design -termosmukit maksavat 40-50 euroa, mutta niitä ei testissä ollut mukana.

Lisätietoja:
tutkija Tarja Marjomaa, TTS Työtehoseura, 044 7143698   Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Testiraportti tuloksineen sekä aiheeseen liittyvää kuvitusta:

Teksti

Taulukot

Kuva 1 | Kuva 2 | Kuva 3 | Kuva 4 | Kuva 5 | Kuva 7 |

 

TTS Työtehoseura | PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki | asiakaspalvelu@tts.fi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | (09) 2904 1200 | Tietosuojalausunto