TTS - Työtehoseura on arvioinut Hyvinkään asuntomessutalot. Arvioinnin tulosten avulla pyritään nostamaan esiin asuntojen ekotoimivuutta ja asumismukavuutta parantavia ratkaisuja ja suuntaamaan kävijöiden huomio niihin. Arviointi pohjautuu TTS:ssa kehitettyyn, asunnon asuttavuutta mittaavaan arviointikriteeristöön. Asuttavuudella tarkoitetaan asuntojen toimivuutta, ergonomiaa, energiataloudellisuutta, kestävän kehityksen mukaisia materiaalivalintoja ja helppohoitoisuutta. Myös asuntojen muuntojoustavuus, esteettömyys, turvallisuus, viihtyisyys ja kunnossapidon helppous arvioitiin. Asuttavuus on tärkeä kriteeri, jolla on vaikutusta jokaiseen asunnossa vietettyyn hetkeen. Hyvä omakotitalo toimii arjessa ja muuntuu käyttäjiensä tarpeiden mukaan.

Arviointikriteerit täyttyivät parhaiten kohteissa 22 (Villa Domus), 25 (Lammi-kivitalo Maja) ja 30 (Villa Ainoa). Aikuisen pariskunnan unelmatalossa, kohteessa 23 (Rock-kivitalo Cliff), oli myös paljon hyviä ratkaisuja. Arvioinnissa jouduttiin tasapainoilemaan hyvään toimivuuteen tarvittavien neliöiden ja ekotehokkuuden parantamiseksi tehtävän tilojen optimoinnin välillä. -Raati päätyi painottamaan toimivia ratkaisuja. Niihin pitää panostaa suunnittelussa entistä enemmän ja miettiä myös sitä, miten toimivuus voidaan toteuttaa pienemmillä neliömäärillä, tiivistää yksikön päällikkö Heli Mäntylä TTS:sta.

Avokeittiö ja saareke pitävät pintansa

Keittiö on usein asunnon kallein ja käytetyin tila, joten toimivuus on tärkeää. - Messutalojen keittiöt ovat edellisvuosien tapaan melko tavanomaisia ja samantyyppisiä avokeittiöitä. Suurimmassa osassa on saareke tai niemeke, tilaa ja valoa riittää ja toiminnallisuus oli kautta linjan melko hyvä. Sen sijaan kodinkoneiden sijoituskorkeuksissa on toivomisen varaa, kertoo tutkija Tarja Marjomaa TTS:sta. Esimerkiksi mikroaaltouuni on usein sijoitettu todella korkealle ja astianpesukone jätetty työpöytätason alle, vaikka sitä käytetään päivittäin. Kalusteuuni on monessa keittiössä hyvällä käyttökorkeudella. Mikäli sekä uunia että astianpesukonetta ei voida sijoittaa sopivalle käyttökorkeudelle, kannattaa niistä useammin käytetty sijoittaa ylös. Puutteita on myös koneiden ja kalusteiden ovien avautumissuunnissa ja työ- sekä laskutasojen määrässä ja sijainnissa. Täydellistä keittiötä ei raati tänäkään vuonna löytänyt, joten yksittäisten kohteiden esiin nostaminen on vaikeaa. TTS:n lehdistökierroksen keittiökohteet olivat 4 (Hailuoto 153a), 10 (Lapplin Lumo) ja 23 (Rock-kivitalo Cliff). Niissä on toteutettu muutamia oivallisia ratkaisuja ja tilan toiminnallisuus suhteessa asunnon kokoon ja muihin tilaratkaisuihin on hyvä.

Kotikylpylät lisäävät suosiotaan ja tuovat arkeen luksusta

Kotikylpylällä tarkoitetaan oman kylpyhuoneen ja pesutilojen rakentamista tai remontoimista kylpylänomaiseksi. Esimerkiksi poreallas ja kauniisti suunniteltu sauna luovat kotiin tunnelmallisen rentoutumisalueen. Kodin vaatehuolto kannattaa aina suunnitella sille varattuun, omaan tilaansa. 

Hyvinkään asuntomessuilla on useita kotikylpylöitä, jotka ovat viihtyisiä ja tunnelmallisia rentoutumiskeskuksia. Parhaimmissa messukohteissa on erillinen wc, kaksi suihkua ja usein myös kylpy- tai poreamme. TTS:n lehdistökierroksen pesutilakohteet olivat 20 (Durofix Kotitalo), 23 (Rock-kivitalo Cliff)) ja 25 (Lammi-Kivitalo Maja). - Esimerkiksi kohteessa 23 on erittäin toimiva saunaosasto, jossa on erillinen wc ja käynti ulos pukuhuoneen kautta. Pesuhuoneessa on kaksi suihkua ja poreallas. Saunassa on sekä puu- että sähkökiuas. Lisäksi pukuhuoneena toimii monitoimitila, jossa voi katsella myös tv:tä ja ihailla saunan puukiukaassa olevaa tulta, kertoo arkkitehti Minna Kuusela TTS:sta.

Lisätietoa:

TTS, Yksikön päällikkö Heli Mäntylä, p. 044 714 3697, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

TTS, Tutkija Tarja Marjomaa, p. 044 714 3698, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

TTS, Tutkimusvastaava Minna Kuusela, p. 044 714 3695, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Ekotoimivat asumisen ratkaisut Hyvinkään asuntomessuilla. TTS:n tiedote 4/2013 (675), jota voi tilata osoitteesta www.ttskauppa.fi hintaan 12,90 €

 

Keittiöarviot löytyvät osoitteesta

 http://www.asuntomessut.fi/hyvinkaa-2013/keittioarviot

 

TTS Työtehoseura | PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki | asiakaspalvelu@tts.fi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | (09) 2904 1200 | Tietosuojalausunto