”Tallinn Florist Cup 2012”:sta ottivat osaa TTS Työtehoseuran puutarha-alan kouluttajat floristimestarit Minna Uusi-Simola ja Tarmo Noormets. Minna Uusi-Simola palkittiin parhaana ulkomaalaisena kilpailijana ja Tarmo Noormets sijoittui toiselle sijalle Viron Mestaruus -kilpailussa. Virossa on järjestetty mestaruuskilpailuja jo vuodesta 1976 lähtien. Nykyään kilpailut ovat avoimia myös ulkomaalaisille kilpailijoille, jotka kisaavat kokonaiskilpailussa ”Grand Prix”- sarjassa. ”Tallinn Florist Cup 2012” järjestettiin laivalla, koska meri on Virolaisille tärkeä elementti ja merenkulku yhdistävä tekijä eri maiden välillä. Meren välityksellä on kautta aikojen kulkeneet uudet tuulet ja opit Itämeren muista valtioista ja kauempaakin.

”Tallinn Florist Cup 2012” pidettiin 20.5 -22.5.2012 Tallinkin M/S Baltic Queen laivalla, joka kulkee Tallinna – Tukholma – Tallinna väliä. Kisojen järjestäjä oli MTÜEesti Florists ja kilpailuihin otti osaa 18 kukka-alan ammattilaista. Kilpailijalla sai olla yksi assistentti, jonka mukanaolo oli erittäin tärkeää. Assistentin roolia ei ollut rajattu esivalmistelun aikana, mutta kilpailun aikana assistentti oli vain katselijan ja valokuvaajan roolissa. Suurin osa kilpailijoista oli virolaisia, mutta kilpailijoita oli tullut myös Venäjältä, Suomesta ja Hollannista asti.

TTS:n puu- ja sisustusalan verstaalla teetettiin muun muassa pohjat ennalta valmisteltaviin töihin. Pohjat ovat jatkossa oppilaiden käytössä tilasommitteluharjoituksissa.  Kukat ennalta valmisteltavaan työhön Minna Uusi-Simolalle ja Tarmo Noormetsille sponsoroi helsinkiläinen kukkatukku ja työvälineet kansainvälinen kukkatarvikealan yritys.

Osallistujat suunnittelivat kilpailuun ennalta valmisteltavan työn jonka teemana oli ”On the Crest of the Wave”, eli suomeksi ”Aallonharjalla”. Vaatimuksena oli se, että työn täytyi olla kaksi metriä johonkin suuntaan ja ainakin 30 % työstä tuli olla kasvimateriaalista valmistettua. Ennalta valmisteltavan työn perusteella finaaliin valittiin 10 kilpailijaa.

Finaaliin päässeet kilpailijat tekivät kaksi yllätystyötä, joiden aiheet paljastettiin finaalipaikkojen selvittyä. Ensimmäinen yllätystyö oli kisojen sponsorin Interflora Eestin Interflora-kimppu ”Kaikkein herkimmin tuntein”. Kaikki kimput kuvattiin ja yleisö sai äänestää niistä kauneinta Interflora Eestin Facebook- sivuilla. Toisena yllätystyönä tehtiin valkoiseen roomalaistyyliseen astiaan sienityönä toteutettu asetelma. ”Yllätystöiden taso oli korkea.  Ennalta valmistelluissa töissä oli enemmän hajontaa”, Tarmo Noormets kertoo.

Kilpailu oli kovatasoinen. Töiden arvioinnissa tuomarit kiinnittivät huomiota ideaan, väriin, asetteluun ja tekniikkaan. ”Tallinn Florist Cup 2012:ssa painotettiin tekniikkaa, Suomessa arviointi on puolestaan enemmän ideapainotteista”, Minna Uusi-Simola kertoo. Suomessa arviointi on usein niin sanotusti suljettua, jolloin tuomarit eivät näe kuka on valmistanut työn. ”Tallinn Florist Cup 2012”:ssa arviointi oli avointa ja tuomarit seurasivat kun kilpailijat kokosivat kilpailutöitä. Tuomareina kilpailuissa toimivat Taivo Piller, Priit Press, Indrek Kaeli ja Ahti Lyra. Kaikki tuomarit ovat kovatasoisia alansa ammattilaisia ja osa heistä aikaisempia kukkasidonnan Viron mestareita.

Molemmat, Minna Uusi-Simola ja Tarmo Noormets, kehuvat kilpailuiden järjestäjiä ja kilpailuolosuhteita. ”Kisat olivat erinomaisesti järjestetty, tunnelmalta hyvin rennot ja puitteet upeat”, Tarmo Noormets toteaa.  Kilpailijat otettiin huomioon muun muassa tulkkaamalla ohjeet monelle eri kielelle.

Kilpailut markkinoitiin hyvin laajamittaisesti, niin ennakkoon kuin jälkeenpäin. Lehdistöä edusti neljä eri lehteä ja julkaisua. Viron päätelevisio-kanava oli myös paikalla ja kilpailusta raportoitiin Viron pääuutislähetyksen loppukevennyksessä ja muiden kanavien uutislähetyksissä. Sponsoreita kilpailulla oli monia eivätkä sponsorit olleet vain kukka-alan yrityksiä. Sponsoreiden joukosta löytyi mm. kenkäkauppa, olutmerkki ja auto-alan yritys.

Myös yleisö otettiin huomioon. ”Yllätystöiden esivalmistelut tapahtuivat erillisessä tilassa, mutta kukka-asetelmien koonti tapahtui Baltic Queen laivan yökerhon, Starlight Palacen esiintymislavalla”, Minna Uusi-Simola kertoo. Ennaltavalmisteltuja töitä esiteltiin opastettuina kierroksina yleisölle laivan Conference Centerissä.

Kilpailut olivat monin tavoin tärkeät. Minna Uusi-Simola kertoo, että heille kyseessä oli sekä kilpailu, että verkostoitumistarkoituksessa toteutettu matka. TTS:n kouluttajat kertovatkin, että virolaiset oppilaitokset ja kukka-alan ammattilaiset osoittivat kiinnostusta TTS:n kurssitarjontaa kohtaan. Virolle kilpailu on tärkeä sillä he haluavat saada kansainvälisiä vaikutteita ja kehittää maan kukka-alan osaamistaan eteenpäin.

 

Kuvia:

Tarmo ja Minna

Minnan työ

Tarmon työ

Minnan kimppu

Tarmon kimppu

TTS Työtehoseura | PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki | asiakaspalvelu@tts.fi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | (09) 2904 1200 | Tietosuojalausunto