TTS selvitti MMM:n rahoittamana kuivituksen nykytilaa maamme nautakarjataloudessa. Tarkasteltavia seikkoja olivat mm. kuivitusmenetelmä, käytössä olevat kuivituskoneet ja -laitteet, kuivikkeen saatavuus ja kuivikkeen varastointitapa ja -tarve.

 

Viimeiset kirjalliset selvitykset ja kyselytutkimukset aiheesta on tehty 5–10 vuotta sitten. Tuotantoneuvojien haastattelujen mukaan tilanne tiloilla on edelleen pitkälti sama kuin tuolloin. Työtekniset seikat monesti rajoittavat parsien kuivitusta. Myös parsien rakenteet usein rajoittavat teknisten apuvälineiden tai käsityövälineiden käyttöä.  Yleistäen parsia kuivitetaan niin vähän kuin mahdollista, kun työ tehdään käsin.

 

Kuivitus tehdään edelleen yleisimmin käsityönä suurissakin lypsykarjayksiköissä, vaikka nykyisin kuivituskoneissa ja -laitteissa on jo valinnanvaraa. Lihakarjatiloilla koneellinen kuivitus on selvästi yleisempää.

 

Kuivikemateriaaleista olkea käytetään lähinnä poikimakarsinoissa ja pikkuvasikoiden yksittäiskarsinoissa. Lihakarjan kuivituksessa olkisilppu on yleisesti käytössä. Lypsylehmillä yleisimmin käytetään kutteria ja turvetta sekä näiden seosta.

 

Automaattilypsynavetoissa on omat erityispiirteensä kuivittamisen suhteen. Näissä navetoissa makuuparret eivät koskaan ole yhtä aikaa tyhjinä, koska lehmät käyvät vuorotellen lypsyllä. Toisaalta automaattilypsyssä lehmien puhtaus korostuu, koska hoitaja ei enää puhdista lehmää ennen lypsyä.

 

Automaattilypsynavettaan sopii mm. kiskoilla kulkeva kuivitusvaunu, jollainen löytyy myös kotimaiselta laitevalmistajalta. Kuivitusvaunu liikkuu eläintilan kattorakenteisiin asennettavan kiskoradan varassa, jolloin eläimet tai kalusteet eivät pääse häiritsemään kuivitusta.

 

 

 

Lisätietoa:  Sakari Alasuutari, TTS, puh 044 7143 688, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

Julkaisu: Alasuutari, S. 2011. Kuivikkeiden varastointi ja kuivitusmenetelmät. TTS:n tiedote, Maataloustyö ja tuottavuus 8/2011 (635), 8s.

 

TTS Työtehoseura | PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki | asiakaspalvelu@tts.fi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | (09) 2904 1200 | Tietosuojalausunto