Maatalousyrityksissä myös muiden kuin päivittäisten ja kausittaisten tuotantotöiden ennakointi, muistaminen ja oikea-aikaisuus vaikuttavat niin tilan kokonaistyömäärän hallintaan ja yrittäjän jaksamiseen kuin myös tilan taloudelliseen tulokseen. TTS - Työtehoseuran ja Savonia-ammattikorkeakoulun toteuttamassa ja maa- ja metsätalousministeriön maatilatalouden kehittämisrahaston rahoittamassa hankkeessa kehitetty Maatalousyrittäjän vuosikello ‑sovellus auttaa organisoimaan tietyin väliajoin tai epäsäännöllisesti toistuvia tehtäviä, tapahtumia ja määräpäiviä.

Vuosikello on helppokäyttöinen atk-pohjainen asiantuntijasovellus. Se toimii uusimmissa Excel-versioissa ja on vapaasti ladattavissa TTS:n nettisivuilta (kirjoita etusivun etsi-toimintoon "vuosikello"). Sovellus sisältää runsaasti eri tuotantosuuntien tiloille soveltuvia tehtäviä ja tapahtumia, joista käyttäjä voi valita tarpeellisiksi katsomansa tai lisätä uusia. Työkalun pääkomponentti on kuukausikalenterit, joita valmiissa pohjassa on vuosille 2012–2015. Käyttäjä pystyy omatoimisesti lisäämään kuukausikalentereita työkaluun. Kuukausikalentereiden lisäksi työkalu sisältää vuosikello-näkymän, johon on sijoitettu tärkeimpiä maatilan johtamiseen liittyviä vuosittaisia tapahtumia.

Vuosikello on tarkoitettu ensisijaisesti eri tuotantosuuntien maatalousyrittäjien käyttöön. Työkaluun liittyviä kalenteritoimintoja voi hyödyntää myös muussa yritystoiminnassa samoin kuin yksityistalouksissa arjen hallinnassa. Työkaluun liittyvä tehtävälista on muokattavissa ja täydennettävissä, joten käyttäjä pystyy räätälöimään työkalun sisältöä omiin tarpeisiinsa.

Vuosikellon avulla maatalousyrittäjä kykenee ennakoimaan ja varaamaan aikaa vuosittain toistuviin töihin. Vuosikellon avulla voidaan myös arvioida ja dokumentoida tehtyjä päätöksiä sekä niiden seurauksia opiksi tuleville vuosille.

TTS:n tuoreessa tiedotteessa numero 633 "Maatalousyrittäjän vuosikello – apuväline maatilan arjen hallintaan" käydään läpi maatalousyrityksen johtamiseen liittyviä haasteita, esitellään työkalu ja sen toiminnot yksityiskohtaisesti sekä annetaan neuvoja työkalun käyttöön.    

Linkki Vuosikello-työkalun lataussivulle: http://www.tts.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=1105&Itemid=100471&projektitid=6

Lähde: Kaila, E. ja Karttunen, J. Maatalousyrittäjän vuosikello – apuväline maatilan arjen hallintaan. TTS:n tiedote nro 633. Maataloustyö ja tuottavuus. 6/2011. 8 s.

Lisätietoja hankkeesta ja kehitetystä työkalusta: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

TTS Työtehoseura | PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki | asiakaspalvelu@tts.fi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | (09) 2904 1200 | Tietosuojalausunto