Hotelli-, ravintola- ja matkailualojen aikuiskoulutuksissa maahanmuuttajien osuus kasvaa. Hotelli-, ravintola- ja matkailualan erityispiirteenä on myös työvoiman tarpeen voimakas kausivaihtelu. Kausivaihtelut hoidetaan alan yrityksissä usein vuokrahenkilöstön voimin, jolloin ammatillisen osaamisen taso voi vaihdella suuresti. Suomessa opiskelijat opiskelevat ammattiin suomenkielellä, ovat työssäoppimassa ja työllistyvät suomalaisiin työyhteisöihin. Tutkinnon suorittaminen ja työllistyminen koulutuksen jälkeen vaatii ammattitermistön hallintaa. Jos suomenkielen taito onkin vain kohtalainen, tulee opiskelijalle ongelmia nimenomaan alan ammattisanaston omaksumisessa. Usean maahanmuuttajaopiskelijan opiskelu onkin päättynyt kartoitusjaksoon, kun ammatillisten termien ymmärtäminen on ollut vaikeaa eikä oppimiseen ole ollut käytettävissä sopivaa tukimateriaalia.

Tehotermistö on TTS:n koordinoima hanke, jossa suunnitellaan ja toteutetaan ravintola-alalle ammatillinen kuvasanakirja, jonka avulla kouluttaja tai työssäoppimisen ohjaaja voi havainnollisesti esittää opittavaa asiaa. Kuvan tukena on suomenkielinen selostus asiasta. Kirja suunnitellaan sellaiseksi, että opiskelijan on helppo pitää sitä mukanaan kaikissa tilanteissa. Hotelli-, ravintola- ja matkailuala on hyvin laaja-alainen ala, jossa tutkinnon suorittajan on opittava hallitsemaan asiakaspalvelu ja ravintolatyöskentely sekä teknisten työvälineiden käyttö ja turvallisuuteen liittyvät asiat. Jos kouluttajan ja opiskelijan välillä ei ole sujuvaa yhteistä kieltä, tarvitaan havainnollista materiaalia kuvaamaan opittavaa asiaa.

Hankkeen projektin työryhmä totesi, että alkuperäinen ”selkokielinen kuva-sanakirja hotelli-, ravintola- ja matkailualalle” sisältäisi liikaa termejä. Projektin tuloksena syntyvän oppaan nimeksi rajattiin TEHOTERMISTÖ Hotelli- ja ravintola-alan termejä osa 1: keittiö.  Projektille toivotaan jatkoa mm. otsikoilla TEHOTERMISTÖ Hotelli- ja ravintola-alan termejä osa 2: ravintolasali ja osa 3:hotellin vastaanotto

Kirja edistää maahanmuuttajan kotoutumista, ennaltaehkäisee opintojen keskeytymistä ja sitä kautta syrjäytymistä. Oppaalla voidaan myös edistää vuokrahenkilöstön nopeampaa sopeutumista uusiin työtehtäviinsä.

TTS on jo aikaisemmin työstänyt vastaavanlaisen TEHOTERMISTÖ -oppaan liikenne- ja logistiikan alan tarpeisiin. Käyttäjäkokemukset ovat olleet positiivisia. Erityisesti kirjan koko, monipuolisuus ja havainnollisuus ovat lisänneet sen käytettävyyttä osana opetustapahtumaa niin työpaikalla kuin luokkahuoneessa. Vastaavien kokemusten uskotaan toteutuvan myös hotelli- ja ravintola-alalla.

Lisätietoja
TTS
Anu Ahtela
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

TTS Työtehoseura | PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki | asiakaspalvelu@tts.fi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | (09) 2904 1200 | Tietosuojalausunto