Suomessa on arvioitu olevan 5000−10000 kotityöpalveluyritystä. Moninaisia kotityöpalveluja kuten kotisiivousta, vaatehuoltoa, ruokapalveluja, asiointia, kodin kunnossapitoa ym. tarjoavia yrityksiä lienee noin 6000 ja sen lisäksi tulevat pelkät siivousyritykset. Tarkkojen lukujen saaminen on vaikeaa, koska osa yrityksistä on yhden hengen yrityksiä, jotka eivät erityisemmin markkinoi palvelujaan.

Verotuksessa vuodesta 1997 käytössä ollut kotitalousvähennys on ollut merkittävä tekijä kotityöpalveluille. Se on yhteiskunnan eräs vastaus väestön ikääntymiselle. Vain rekisteröityjen yritysten palveluista saa kotitalousvähennyksen. Maksimivähennys supistuu vuonna 2012 valtion talousarvion mukaisesti 2000 euroon/henkilö eli siis aviopuolisoilta 4000 euroon. Mutta se on edelleen merkittävä, sillä vähennys tehdään suoraan verosta.

Kotityöpalveluyritysten hajanaisuudesta johtuen alalla ei ole tähän mennessä ollut edunvalvojaa eikä alan yhteistä edustusta. Kotitalousvähennyksestä ei ole voitu alan mielipidettä kysyä. Tämä puute on nyt korjaantumassa. Kotityöpalvelualan kehittämistä ja edunvalvontaa varten on perustettu Suomen kotityöpalveluyhdistys ry, joka torstaina 10.11.2011 saavuttaa yhden vuoden iän. Yhdistyksen keskeisenä tavoitteena on edistää alan yritysten laatusertifiointia yritysten itsensä ja palveluja ostavien asiakkaiden hyödyksi.

Yhdistys kokoaa alan toimijat yhteen 20.−21.1.2012 järjestettävillä ensimmäisillä valtakunnallisilla kotityöpalvelupäivillä Vantaalla Rantasipi Airport Congress Centerissä. Kotitalousvähennyksen merkitys naisvaltaisella kotityöpalvelualalla tulee näillä päivillä korostuneesti esille, sillä pääpuhujana tästä aiheesta on verohallinnon pääjohtaja Mirjami Laitinen.

Lisätietoa Suomen kotityöpalveluyhdistys ry:n toiminnasta antavat yhdistyksen puheenjohtaja, TTS – Työtehoseuran koulutusjohtaja-rehtori Terttu Louhikoski-Alasuutari gsm 050 3879529 ja yhdistyksen koordinaattori, TTS – Työtehoseuran asiantuntija Kirsi Nikander gsm 044 7143662. Lisätietoa saa myös www.kotityopalvelut.fi -sivustolta tai Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

 

Ministeri Lauri Tarasti,

Suomen kotityöpalveluyhdistys ry:n kunniapuheenjohtaja

 

TTS Työtehoseura | PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki | asiakaspalvelu@tts.fi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | (09) 2904 1200 | Tietosuojalausunto