Työtehoseuran (TTS) tekemässä induktiokeittotasojen laitevertailussa selvitettiin keittotasojen energiatehokkuutta, suorituskykyä, käyttöominaisuuksia sekä turvallisuutta käytännön ruoanvalmistuksessa. Hankkeen rahoittivat Työ- ja elinkeinoministeriö Motiva Oy:n kautta, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (TUKES), Sähköturvallisuuden edistämiskeskus (STEK) ja liesien maahantuojat ja markkinoijat.

 

Induktiokeittäminen verrattuna perinteiseen ruoanvalmistukseen

 

Induktiokeittäminen on nopeampaa ja energiatehokkaampaa kuin perinteinen kokkaaminen. Lämpö synnytetään suoraan keittoastian pohjaan, jolloin sähköenergiaa ei kulu keittoalueen lämmittämiseen.

- Työtehoseuran vertailussa ilmeni, ettei käytetyn keittoastian pohjan halkaisijalla suhteessa keittoalueen kokoon ole kovin suurta merkitystä induktiolla. Yleensä keittoalue ei toimi tai sen teho laskee, jos käytetty keittoastia on huomattavasti keittoaluetta pienempi, kertoo tutkija Tarja Marjomaa TTS:sta. Ruoanvalmistuskokeissa induktiokeittotaso kulutti noin 18 prosenttia vähemmän sähköä kuin perinteinen keraaminen taso ja noin 46 prosenttia vähemmän kuin valurautalevyt. Perinteinen, keraaminen taso kulutti noin 20 prosenttia vähemmän sähköä kuin valurautalevyt. Ateriakokonaisuus valmistui induktiokeittotasolla kuutisen minuuttia nopeammin kuin perinteisellä kuumennusvastustekniikalla toimivilla laitteilla.

 

Induktiokeittotaso menee pois päältä, kun keittoastia nostetaan pois keittoalueelta. Nopeassa kiehauttamisessa keittoalue ei kuumene polttavaksi, sillä se lämpenee vain kattilasta siirtyvän lämmön vaikutuksesta. Pidempikestoisessa käytössä kattila kuumenee enemmän, joten keittoaluekin voi kuumentua yli 200 asteiseksi. Rasvaa kuumennettaessa ja uppopaistettaessa on oltava huolellinen, sillä rasvan kuumeneminen savuamispisteeseen tapahtuu nopeasti. Induktiokeittoalueeseen ei varastoidu lämpöä samassa määrin kuin esimerkiksi valurautalevyyn. Tästä syystä ruoan kiehuminen loppuu heti, kun tehon kytkee pois päältä. Induktiokeittoalue ei lämmitä ympäristöä niin paljon kuin valurautalevyt, sillä keittoalueet eivät hehku kuumuutta ympäristöönsä. Tehonsäätöalue on laaja ja säätäminen on helppoa, mutta vaatii opettelua.

 

Onko induktio hintansa arvoinen?

 

Induktiokeittotasojen hintahaitari on suuri. Halvimmillaan tason voi ostaa parilla satasella, mutta kalleimmat mallit maksavat jopa 4000 €. Halvin vertailussa mukana ollut taso maksoi 300 €. Se oli muita hitaampi, keittoalueiden tehot olivat pienemmät kuin valmistaja ilmoitti, toiminnot olivat perustasoa ja muun muassa keittotason pinta lämpeni muita enemmän keittoalueita käytettäessä.  Keskihintaisten ja kalliiden induktiokeittotasojen välillä ei ollut merkittäviä suorituskykyeroja, mutta kalleimmissa keittotasoissa oli erikoistoimintoja, joista hyötyvät tasoa paljon ja monipuolisesti käyttävät kotitaloudet.

- Induktiolieden hankinta kannatta. Sen käyttö on nopeaa ja turvallista ja lisäksi säästyy sähköä. Tarkka tehonsäätömahdollisuus tyydyttää vaativaakin kokkia. Hankkimalla keskihintaisen laitteen voi jo olettaa, että laitteen suorituskyky riittää moniin tarpeisiin. Kalliissa tasoissa on hienoja lisäominaisuuksia joista on iloa, jos niitä varmasti käyttää ja budjetti ei rajoita valintaa. Induktion haittapuoli on se, että vanhat kattilat saattavat mennä vaihtoon. Kattilan pohjan on oltava magneettista materiaalia, jota läheskään kaikki vanhat kattilat eivät ole, tiivistää Tarja Marjomaa.

 

Induktiokeittotasojen vertailu, TTS:n tiedote 5/2011 (661)

 

Lisätietoja:

TTS, tutkija Tarja Marjomaa, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

p. 044 7143698

 

TTS Työtehoseura | PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki | asiakaspalvelu@tts.fi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | (09) 2904 1200 | Tietosuojalausunto