TTS (Työtehoseura) arvioi Kokkolan asuntomessualueen talojen toimivuuden. Arvioinnin tavoitteena oli löytää hyviä esimerkkejä niistä messukohteista, joissa oli toteutettu ekotoimivia asumisen ratkaisuja arjen näkökulmasta. Tarkastelussa keskityttiin talojen keittiö-, vaatehuolto- ja peseytymistiloihin sekä eteiseen, kuraeteiseen ja säilytystiloihin. Myös makuu- ja olohuoneiden sekä muiden tilojen toimivuutta arvioitiin asuttavuuden ja kalustettavuuden näkökulmista.

TTS:n tekemän arvioinnin tarkoituksena oli suunnata messukävijöiden huomio asunnon toimivuutta ja asumismukavuutta parantaviin ratkaisuihin, joita Kokkolassa oli toteutettu monissa näyttelykohteissa. Arvioinnissa hyödynnettiin TTS:n elinkaariasumisen tutkimushankkeessa kehitettyä toimivuuden arviointikriteeristöä. Arvioinnista on saatavilla tiedote Ekotoimivat asumisen ratkaisut Kokkolan asuntomessuilla www.ttskauppa.fi -verkkokaupasta.

TTS:n arviointiraati tutustui etukäteen alueen omakotitalojen pohjapiirustuksiin ja valitsi niistä 15 lupaavinta kohdetta, jotka olivat 1, 2, 4, 5, 6, 23, 26, 28, 30, 32, 35, 36, 37, 38 ja 40. Kohteisiin 28, 32 ja 35 ei päästy arviointipäivinä. Arvioinnissa painotettiin asuntojen ekotoimivuutta ja kekseliäitä ratkaisuja. Kohteisiin tutustuttiin paikan päällä ja niistä valittiin kolme taloa, jotka täyttivät parhaiten TTS:n asettamat arviointikriteerit. Toiminnallisesti parhaiksi taloiksi raati valitsi kohteet 23, 38 ja 40. Senioritaloista kiitämme erityisesti kohdetta 30, jonka moderni ote senioriasumiseen viehätti raatia. Myös kohteessa 37 oli paljon hyviä senioriasumisen ratkaisuja. Talot esitellään tiedotteessa messuaikaisessa numerointijärjestyksessä.

Keittiöiden arvioinnissa kiinnitettiin huomiota muun muassa kodinkoneiden ergonomiseen sijoitteluun, lasku- ja työpöytätasojen riittävyyteen ja yleiseen toimivuuteen. Messutalojen keittiöt olivat pääosin valoisia, vaaleasävyisiä avokeittiöitä, joista oli suora yhteys ruokailu- ja oleskelutiloihin ja ulos terassille. Joistakin keittiöistä oli luonteva kulku myös kodinhoitotiloihin ja sitä kautta ulos. Keittiöt olivat kooltaan talon kokoon nähden sopivia ja ruokailutilat olivat väljiä. Messuilla oli muutamia tupakeittiöitä, joissa keittiö-, ruokailu- ja oleskelutilat olivat yhtä suurta tilaa, jossa oli myös takka. Avara tila on monikäyttöinen ja kokoaa perheen viettämään yhteistä aikaa. Muutamassa kaksikerroksisessa talossa keittiö oli yläkerrassa, joka on hankalaa etenkin tavaroiden kuljetuksen kannalta. Keittiöpuutarha keittiön välittömässä läheisyydessä lasitetulla terassilla ilmentää uudenlaista ruokakulttuuria: ollaan kiinnostuneita siitä, mitä syödään. Itse kasvatetun ruoan laadusta ja puhtaudesta voi olla varma. Yhdessä messukohteessa (23) nähtiin myös mainio ruokakomero keittiön yhteydessä. Sellaisen soisi yleistyvän.

Melko harvoissa arvioinnin kohteena olleissa keittiöissä kodinkoneet oli sijoitettu hyvälle käyttökorkeudelle. Yhdessäkään valitsemassamme omakotitalossa astianpesukonetta ei oltu sijoitettu ergonomisesti hyvälle käyttökorkeudelle (300 – 400 mm lattiasta), vaikka monessa taloudessa se on käytetyin kodinkone. Mikroaaltouuni oli monessa kohteessa sijoitettu lapsiperheen kannalta hieman liian korkealle. Kodinkoneiden vieressä ei kaikissa keittiössä ollut laskutilaa ja muutamassa kohteessa kylmälaitteiden viereen oli sijoitettu lämpöä tuottavia laitteita, kuten astianpesukone tai uuni, mikä heikentää kylmälaitteen toimintaa ja lisää sen sähkönkulutusta.

Messutalojen kylpy- ja saunatilat olivat esimerkkejä asukkaiden arjen hyvinvoinnin lähteistä. Saunatilat olivat tilavia tai melko tilavia ja niistä oli yleensä käynti vilvoitteluterassille. Saunaosastot olivat toimivia, jotkut jopa ylellisiä. Saunaosaston wc oli erittäin harvoin omassa tilassaan, oven takana. Pääsääntöisesti wc-istuin oli sijoitettu peseytymistilaan, jossa sen käyttö ei ole miellyttävää muiden saunoessa. Usein saunaosasto oli vaatehuoltotilan yhteydessä. Sekään ei kuitenkaan ole käytön kannalta paras ratkaisu. Suositeltavampaa olisi erillinen saunaosasto pukeutumistiloineen, jolloin lisätään tilojen yksityisyyttä ja rauhaa.

Vaatehuoltotilat olivat monissa taloissa käytännöllisiä ja niissä oli toteutettu yksilöllisiä ratkaisuja, kuten kodinhoitokomero, joka pitää sisällään paikan mankelille, ulosvedettävälle silityslaudalle ja ylösnostettavalle ompelukoneelle. Ylösnostettuja pyykinpesukoneita oli monessa kohteessa, mutta valitettavasti ne oli sijoitettu lastulevykalusteen päälle, eivätkä siten ole turvallinen ratkaisu. Pyykinpesukoneen ja kuivausrummun saa asentaa sopivalle käyttökorkeudelle vain valmistajan omalla korotustelineellä. Kalusteisiin sijoitetut silityslaudat mahtuivat useimmiten avautumaan hyvin ja monessa kodinhoitotilassa oli paljon koritilaa likapyykille ja muille säilytettäville tavaroille. Kahdessa talossa oli pyykkikuilu, joka säästää askelia. Myös pyykkikuilun käytön turvallisuuteen oli kiinnitetty huomiota sijoittamalla se nostettavan kannen alle.

Messuilla nähtiin joitakin kurapisteitä vaatehuoltohuoneiden yhteydessä. Parissa messukohteessa oli erillinen kuraeteinen tai arkisisäänkäynti (kohteet 5 ja 40). Toimiva kurapiste erotetaan muusta kaapistosta muuratulla seinäkkeellä. Laatoitus ja saumat saisivat mielellään olla tummia. Toimivuutta lisää vielä reunallinen allasalue. Syvennyksen yläpuolelle kannattaa sijoittaa korihyllyjä ja tanko vaateripustimille. Kurapisteen ympärille tarvitaan riittävästi tilaa, esimerkiksi ison koiran pesuun.

Asuntomessujen parhaimmistoa:

Kohde 23 kekseliäät ratkaisut keittiössä

  • - kierrätyskomero, jonka sijoittelussa huomioitu portaan alle jäävä hukkatila
  • - vanhan ajan ruokakomero
  • - atk-piste keittiön yhteydessä

Kohde 38 tilava ja toimiva keittiö ja ruokailutila -kokonaisuus

  • - astioille riittävästi säilytystilaa
  • - uuni ja mikroaaltouuni hyvällä käyttökorkeudella
  • - katettu ulkoruokailutila keittiön välittömässä läheisyydessä

Kohde 40 käytännölliset ja toimivat aputilat

  • - arkieteinen, jossa säilytystilaa harrastusvälineille ja vaatteille
  • - erillinen vaatehuoltohuone
  • - erillinen wc-tila saunaosastossa 

Lisätietoja:
Heli Mäntylä, toimialapäällikkö
Puh 044 714 3697
Email Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. 

 www.tts.fi

TTS Työtehoseura | PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki | asiakaspalvelu@tts.fi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | (09) 2904 1200 | Tietosuojalausunto