Urakointihinnat nousivat edellisestä vuonna 2009 tehdystä kyselystä keskimäärin 5–10 prosenttia, mikä on hieman vähemmän kuin edellisellä jaksolla. Esimerkiksi viljan kuivauksessa tuntiveloitukset nousivat varsin maltillisesti. Myös leikkuupuinnissa hinnat ovat nousseet hyvin vähän. Joissakin töissä hintojen nousu on ollut reippaampaa, kuten lannan levityksen tuntiveloituksissa tai säilörehun paalauksen tai käärinnän paaliveloituksissa. Traktorityön tuntitaksat nousivat noin kuusi prosenttia ja lumitöiden taksa vajaat 10 prosenttia. Koska kyselyyn vastaajat vaihtuvat jonkin verran vuosittain ja joissakin töissä hinta perustuu hyvinkin pieneen määrään ilmoitettuja hintoja, keskimääräisten hintojen muutokset eivät aina anna oikeata kuvaa hintojen kehityksestä.

Urakointihintojen korotuspaineita vähensi polttoaineen hinnan lasku vuoden 2008 nousupiikin jälkeen. Myös koneiden hintojen nousu hetkeksi hidastui. Polttoaineen hinta on keväällä 2011 jälleen noussut vuoden 2008 tasolle, joten hintojen tarkistus on paikallaan. Myös koneiden huolto- ja korjauskustannukset ovat nousseet noin viiden prosentin vuositahtia ja omalle työlle on laskettava riittävä korvaus.

Hintojen suuri vaihtelu on hyvä pitää mielessä, kun arvioi ja laskee omaa urakointitaksaansa. Keskimääräiset urakointihinnat antavat suuntaa markkinoiden hintatasosta, mutta työn hinnoittelun tulee perustua omiin tavoitteisiin ja lähtökohtiin. Kustannuslaskenta on hinnoittelun perusta. Urakointihintatiedotteessa esitellään hintojen ohella yleisiä konekustannuslaskennan periaatteita. Urakointimäärä ja koneiden käyttöaste ovat ratkaisevia urakointihinnan muodostamiselle, sillä useimmiten pääomakulut muodostavat suuren osan kustannuksista. Konekapasiteetin hyödyntäminen tehokkaasti edellyttää hyvää työn organisointia ja oman työketjun tarkastelua varsinaisen tuottavan työn ja erilaisiin tukitöihin kuluvan ajan osalta.

TTS seuraa maatalouskoneurakoinnin toteutuneita taksoja joka toinen vuosi tehtävällä kyselyllä. Uusin kysely tehtiin vuoden 2011 kevättalvella. Kyselyyn vastasi vajaa 700 koneurakointia tehnyttä yrittäjää, ja hintatietoja kirjattiin yhteensä 2 600 urakoidusta työstä.

Hintatiedustelulla kartoitetaan maataloudessa tehdyn urakoinnin ohella maatalous- ja traktoriyrittäjien muille sektoreille tekemää urakointityötä, kuten urakointia viherympäristö-, metsä-, maarakennus-, peltoenergia- ja kiinteistökohteissa. Hintakyselyn hinnat eivät ole suositushintoja, vaan toteutuneiden hintojen tilastointia. Urakoitsijan tulee aina laskea omat kustannuksensa ja hinnoitella työnsä sen mukaan.

Vuoden 2010 toteutuneet urakointihinnat on julkaistu TTS:n tiedotesarjassa:

Konetyön kustannukset ja tilastolliset urakointihinnat. TTS:n tiedote, Maataloustyö ja tuottavuus 4/2011 (631). 12 s. 12,30 €
Tiedotteen voi ostaa TTS:n verkkokaupasta www.ttskauppa.fi

Lisätietoa:
Reetta Palva, TTS, puh. 044 7143 692 Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 TTS Työtehoseura | PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki | asiakaspalvelu@tts.fi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | (09) 2904 1200 | Tietosuojalausunto