Asianmukaisen jätehuollon järjestäminen mökille on jätelain mukainen velvoite. Mökit ovat entistä useammin ympärivuotisessa käytössä olevia vapaa-ajan asuntoja, jolloin jätehuollon toimivuus on tärkeää. TTS (Työtehoseura) on julkaissut oppaan vapaa-ajan asunnon jätehuollosta.

Syntypaikkalajittelun piiriin kuuluvat jätejakeet on määritelty kunnan jätehuoltomääräyksissä, jotka löytyvät muun muassa kunnan ja jätelaitoksen kotisivuilta. Sieltä löytyy lisätietoa myös hyötyjätteiden keräyspisteistä, joista lähimmät voi etsiä www.kierratys.info -sivuston hakupalvelun avulla. Ongelmajätteiden keräyspisteet löytyvät www.ongelmajate.fi -sivustolta. 

Lajittelun toteuttaminen vapaa-ajan asunnossa

Vapaa-ajan asuntoon suunnitellaan tilat jätteiden lajittelua ja väliaikaista varastointia varten. Kaikkea kotitalousjätteen lajittelua ja säilytystä ei ole tarkoituksenmukaista sijoittaa keittiöön, vaan niiden lajittelu ja säilytys voidaan järjestää sinne missä jäte syntyy, missä sitä käsitellään tai mistä se kuljetetaan pois.

Biojätteen omatoiminen kompostointi vapaa-ajan asunnolla on järkevää. Tällöin jäteastioiden tyhjennysväli voi olla pidempi ja jätemaksut ovat alhaisemmat. Lisäksi kompostoimalla saa maaparannusainetta.

Kuivakäymälä vapaa-ajan asunnolla ekoteko

Kuivakäymälä säästää vettä ja jätettä ei kulkeudu luontoon. Se on vesivessaa edullisempi ratkaisu siellä, missä ei ole vesi- ja viemäriverkkoa. Joskus kuivakäymälä on ainut kunnan rakennusmääräysten sallima vaihtoehto.

Helpoimmin hajajätevesiasetuksen vaatimukset täyttää vapaa-ajan asunto, jossa on kuivakäymälä ja ei vesijohtoa. Silloin vähäiset jätevedet voidaan imeyttää maahan, jos siitä ei aiheudu haittaa ympäristölle ja paikka ei sijaitse vesistön lähelle.

Jätehuolto oli yksi osa-alue Ekotehokkaan loma-asumisen tuotteistaminen (EkoLATu) –tutkimushankkeessa, jonka tavoitteena oli kehittää ratkaisuja ja toimintamalleja ympäristöystävälliseen ja energiatehokkaaseen vapaa-ajan asumiseen. Tutkimuksen toteuttivat yhteistyössä Aalto-yliopiston Arkkitehtuurin laitoksen Puurakentamisen aineryhmä, Suomen ympäristökeskus, TTS ja VTT. Hankkeen tuloksia kokeillaan ja esitellään Mäntyharjun loma-asuntomessuilla 2011.

TTS:n tiedote 3/2011 (659)Vapaa-ajan asuntojen jätehuolto, Anne Korhonen, TTS. Julkaisun voi hankkia osoitteesta www.ttskauppa.fi


LISÄTIETOJA:

TTS

Anne Korhonen, tutkija
Gsm 044 7143 701
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Anna-Maija Kirkkari, tutkimusjohtaja
Gsm 040 7304 667
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

TTS Työtehoseura | PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki | asiakaspalvelu@tts.fi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | (09) 2904 1200 | Tietosuojalausunto