TTS:n tiloissa Lohjalla, Sammatissa aloittaa kesällä hoivakoti SyysViiru. Samassa pihapiirissä ja osittain samoissa tiloissa syntyy Suomessa ennennäkemätöntä yhteiseloa kun uudentyyppinen yhteistyö hoivakodin ja oppilaitoksen välillä käynnistyy.

”SyysViirun tarina on lähtenyt jo 20 vuoden takaa, Päivi Vakkurin ja minun välisestä ystävyydestä”, kertoo SyysViirun toimitusjohtaja Raija Aalto. ”Unelma hoivakodistamme sai vauhtia, kun kanssamme samaan pöytään tulivat TTS ja HoviKoti, joiden kanssa matkaa hoivayrittäjyyteen on yhdessä tehty”, hän jatkaa.

Täysin peruskorjattu TTS:n Sammatin toimipisteen toinen siipi on suunniteltu kodikkaaksi, esteettömäksi ja yhteisöllisyyttä tukevaksi. Ympäristö tarjoaakin mahdollisuuksia eri sukupolvien väliseen kohtaamiseen ja kanssakäymiseen, sillä TTS:n ravintola-alan opiskelijat osallistuvat muun muassa ruoan valmistukseen ja esillepanoon. Samassa pihassa elävät ja iloitsevat sekä nuoret että vanhat.

Asukashuoneita on yhteensä 30, joista kaksi on tarkoitettu pariskunnille. Valoisat huoneet jokainen voi kalustaa halutessaan itse. Kaikissa on oma iso WC sekä muun muassa internetyhteys.

Pihapiiri on suunniteltu Green Care -oppien mukaan painottaen elämyksellisyyttä, mahdollisuuksia seurata luonnon kiertokulkua ja tilaisuuksia viherterapiaan. Toisin sanoen pihalta löytyvät istutuslaatikot, marjapensaat sekä erilaiset kuntouttavat ja virkistävät liikkumismahdollisuudet. SyysViirussa sovelletaan TTS:n johtaman Ekotehokas Seniorikoti (ESKO) -tutkimushankkeen oppeja, jotka paneutuvat erityisesti ympäristön toimivuuteen, turvallisuuteen ja moniaistittavuuteen.

Toiminnan erityispiirteenä on myös omaisten huomioiminen toiminnassa ja tiloissa. Samassa pihapiirissä olevat asunnot on remontoitu muun muassa omaisten ja omaishoitajien käyttöön. Mikäli vierailijoita tulee pidemmältä, tai pidemmäksi aikaa, on heille tarjolla omat majoitustilat. ”Omaishoitajien on usein vaikea pitää lomaa, sillä elämä yhdessä on hyvin tiivistä”, sanoo SyysViirun palvelujohtaja Päivi Vakkuri. ”Meillä omaishoitaja voi levätä samalla kun hoitohenkilökuntamme pitää huolta omaisesta. Sammatin ympäristössä on paljon päiväretkikohteita, joten lastenlapsillekin löytyy mielenkiintoista tekemistä yhdessä isovanhempien kanssa.”  

 Lisätietoja www.syysviiru.fi

TTS Työtehoseura | PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki | asiakaspalvelu@tts.fi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | (09) 2904 1200 | Tietosuojalausunto