Ekologisuus on vastuuta ympäristöstä, muista ihmisistä ja tulevaisuudesta. Ekologisen keittiösuunnittelun lähtökohdat ovat samanlaiset, kuin minkä tahansa keittiön: on huomioitava asukkaiden tavat ja tottumukset, käytettävissä oleva tila ja laitteiden asennusvaatimukset. Yhdessä keittiölle varatun budjetin kanssa ne rajaavat keittiösuunnittelua. Tärkeää on kuitenkin huomioida ekologiset asiat jo suunnitteluvaiheessa.

Riittävästi tilaa jätteiden lajittelulle
Ekologisessa keittiössä varataan tavanomaista keittiötä enemmän tilaa jätteiden lajittelulle. TTS:ssä kehitetyn Ekopassin mukaisesti keittiössä tai kodin muissa tiloissa on varattava tilat yhdeksälle jätejakeelle. Allaskaappiin voidaan sijoittaa lajittelupiste esimerkiksi biojätteelle, energiajätteelle, sekajätteelle, lasille, pahville ja kartongille, metallille ja ongelmajätteille. Allaskaapin 800 mm leveään jätevaunuun mahtuvat omat astiat kaikille edellä mainituille jätejakeille.

Useissa keittiöissä biojäte sijoitetaan omaan laatikostoonsa heti työtason alapuolelle keskeisen työskentelyalueen kohdalle, jolloin leikkuulaudalta on helppo pyyhkäistä biojätteet niille varattuun astiaan. Biojäteastiaksi riittää noin 4 litran astia, jotta se tulee tyhjennetyksi riittävän usein.

Ekologisen keittiön pihalta löytyy oma lämpökompostori, jossa biojätteet kompostoidaan mullaksi. Kompostointi säästää kaatopaikkatilaa, ympäristöhaitat vähenevät ja jäljelle jäävän sekajätteen käsittely helpottuu.

Erikseen tarvitaan vielä säilytystilaa paperille ja kierrätettäville pulloille. Tavallinen ovellinen 600 mm leveä kaappi on tähän tarkoitukseen hyvä. Alaosaan mahtuvat pullot ja hyllylle lehdet.

Kierrätettävät tekstiilit kannattaa säilyttää muualla asunnossa, esimerkiksi vaatehuoltohuoneessa tai vaatehuoneessa, josta ne viedään keräykseen säännöllisesti.

Kestävät materiaalit
Ekologisessa keittiössä kiinnitetään toimivuuden lisäksi huomiota materiaalivalintoihin. Kestävän kehityksen kannalta pitkäikäiset materiaalit ovat ekologisia. Kivi ja puu ovat hyviä valintoja keittiön työtasoiksi ruostumattoman teräksen rinnalla. Ne kestävät kulutusta ja vanhenevat kauniisti.

Puuta voidaan tarvittaessa hioa ja käsitellä uudelleen. Kokopuinen keittiökaapisto kestää sukupolvelta toiselle ja nostaa asunnon arvoa. Kokopuinen keittiö voidaan siirtää myös toiseen paikaan tai koota uudelleen tarpeiden muuttuessa.

Ekologinen siivous
Pintoja siivotessa kannattaa muistaa vähän ympäristöä kuormittavat pesuaineet. Tavallinen käsitiskiaine on oivallinen neutraali yleispuhdistusaine kaikkeen kodin siivoukseen, myös ikkunoiden pesuun. Muista oikea annostus: puhdistustehoa voi lisätä pesuainemäärää kasvattamalla, mutta yliannostus on turhaa.

Kannattaa suosia pohjoismaisen ympäristömerkin (Joutsenmerkki) saaneita tuotteita. Ne ovat elinkaareltaan ekologisempia kuin saman tuoteryhmän vastaavat tuotteet keskimäärin. Pelkällä vedellä selviät, kun käytät mikrokuituliinaa, siivoat säännöllisesti ja poistat tahrat tuoreeltaan.

Ympäristömerkki
Lähes kaikista tuotteista on tarjolla ympäristömerkitty vaihtoehto. Virallisia ympäristömerkkejä ovat pohjoismainen joutsenmerkki, EU:n ympäristömerkki, kodinkoneiden energiamerkki ja luonnonmukaisen viljelyn luomumerkki.

Merkit ohjaavat tuotteiden valmistusta ja kulutusta ympäristöystävällisempään suuntaan. Merkin voivat saada tuotteet, jotka kuormittavat ympäristöä muita vastaavia tuotteita vähemmän käyttöominaisuuksista tinkimättä.

A-luokan kodinkoneet
Kodinkoneita valitessa on hyvä tutustua niiden energiaa ja vettä säästäviin ominaisuuksiin. Isoissa kodinkoneissa on energiamerkki, jonka on oltava esillä myymälöissä myytävissä malleissa. Energiamerkeissä ilmoitetaan laitteen energiatehokkuusluokka asteikolla A–G. Kannattaa suosia A-luokan koneita, jotka kuluttavat vähän energiaa.

Eniten sähköä kuluttavat jatkuvasti päällä olevat kylmäsäilytyslaitteet. Myös sähköliesi ja astianpesukone kuluttavat paljon sähköä. Pienkoneet, kuten kahvinkeitin ja monitoimikone, kuluttavat vähän sähköä.

Rikkimenneen kodinkoneen korjauttaminen on ympäristöteko, koska ympäristövaikutuksia aiheutuu sähkönkulutuksen lisäksi koneiden valmistuksen aiheuttamista päästöistä, materiaalien ja luonnonvarojen kulutuksesta, kuljetuksesta, pakkausjätteestä ja käytettyjen koneiden hävittämisestä.

Tulisija ja maakellari lisäävät keittiön ekotehokkuutta
Tulisija keittiössä säästää sähköenergiaa. Puuhellalla valmistuu monet ruoat ja leivinuunia kannattaa hyödyntää leivonnassa ja pataruokien hauduttamisessa. Tulisija keittiössä tuo lämpöä ja tunnelmaa, lisäksi se voi pelastaa perheen arjen sähkökatkon yllättäessä.

Kylmäsäilytykseen kannattaa ottaa avuksi maakellari, jossa kylmäsäilytys tapahtuu ilman ostettavaa energiaa.

Veden lämmittäminen kuluttaa energiaa
Suomessa vedenkäyttö ei ole keskeinen ympäristökysymys, mutta maailmalaajuisesti puhdas, makea vesi on hupenemassa. Vedensäästötekniikan kehittyminen on ekologisesti välttämätöntä. Veden säästöllä on myös paikallista merkitystä, sillä se vähentää raakavesi-, vedenpuhdistus- ja jätevedenpuhdistustarpeita. Lisäksi kannattaa muistaa, että vaikka vettä riittää, sen lämmittäminen kuluttaa energiaa.

Suosi lähiruokaa
Ekologisen keittiön ruoka on ensisijaisesti lähiruokaa. Ekologinen ruoka tuotetaan ympäristöystävällisesti ja sillä tuetaan paikallisia viljelijöitä. Pitkät kuljetusmatkat vaativat paljon pakkausmateriaalia, saastuttavat ympäristöä ja kuluttavat energiaa.

Keittiö perheen yhteisenä tilana
Ekologinen keittiö kokoaa perheen ja ystävät yhteen. Keittiössä on hyvä olla tilaa muillekin toiminnoille, kuin ruoanlaitolle ja säilytykselle, jotta kallis huone saadaan tehokäyttöön ja lisätään vuorovaikutusta perheen jäsenten kesken. Saman tilan käyttäminen eri käyttötarkoituksiin lisää tilan muuntojoustavuutta ja siten ekotoimivuutta.

Perheen yhteinen ruoanlaittoharrastus on ekologinen harrastus, jossa harrastuspaikalle ei ole pitkä matka. Ruoan valmistaminen puhtaista lähiseudun aineksista on myös terveellistä ja turvallista. Samalla vanhemmat voivat välittää lapsilleen arvostuksen laadukkaaseen suomalaiseen ruokaan ja ruoanlaittoperinteisiin.


LISÄTIETOJA
TTS − Työtehoseura
Heli Mäntylä, toimialapäällikkö
Puh. 044 7143 697
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

TTS Työtehoseura | PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki | asiakaspalvelu@tts.fi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | (09) 2904 1200 | Tietosuojalausunto