Tennispallojen käyttäminen untuvavaatteiden rumpukuivauksessa on tuttu juttu. Rummussa pomppivat pallot kuohkeuttavat untuvatäytettä mekaanisesti ja saattavat lyhentää myös kuivausaikaa. Brittiläinen Laundry Labs -laboratorio on vienyt ideaa eteenpäin ja kehittänyt ekologiset kumipallot, joiden luvataan soveltuvan kaikkien tekstiilien rumpukuivaukseen, kuohkeuttavan pyykin, lyhentävän kuivausaikaa ja pienentävän sähkönkulutusta. TTS-Työtehoseura kokeili, lyheneekö kuivausaika todella luvatut 25 prosenttia?

Domesto DryerBalls -kuivauspallojen myyntipakkauksessa on kaksi kumipalloa, joissa on tiheät, toisistaan hieman poikkeavat nystyräpinnat. Pallot ovat lämpiminä pehmeähköjä ja toinen niistä on hieman toista pehmeämpi. Pallot ovat halkaisijaltaan noin 60 mm ja ne painavat yhteensä 90 grammaa. Kumipallot nostelevat pyykkiä ja tehostavat kuuman ilman liikkumista kuivausrummussa. Pakkaustekstissä luvataan, että pallojen käyttö vähentää rumpukuivausaikaa 25 prosenttia ja samalla säästyy myös sähköä. Huuhteluainetta ei myöskään tarvita, sillä nystyräpintaiset pallot hierovat ja pehmentävät kuivattavan pyykin. Pallopakkaus maksaa 10–15 euroa.

Säästöä kahdeksan prosenttia
TTS testasi kuivauspallojen toimivuutta tutkimuslaboratoriossa. Neljän kilon puuvillainen liinavaatepyykki pestiin 60 asteessa ja lingottiin 1400 kierroksen nopeudella, jolloin pyykin jäännöskosteus oli kuivausrumpuun laitettaessa noin 50 prosenttia. Kuivausrummun automaattikuivauksella pyykin kuivuminen kesti ilman palloja 1 h 42 min, ja sähköä kului 2,49 kWh. Pallojen kanssa kuivaukseen kului aikaa 1 h 33 min, ja sähkönkulutukseksi mitattiin 2,29 kWh.

-Sekä sähkönkulutuksessa että kuivausajassa säästöä syntyi luvatun 25 prosentin sijaan noin kahdeksan prosenttia. Pyykki oli aavistuksen pehmeämpää, kuin ilman palloja kuivattu pyykki, joskin pallojen käytön vaikutusta lopputulokseen on vaikeaa arvioida, kertoo tutkija Tarja Marjomaa TTS:sta. Vaatteet ovat kuivausrummun jäljiltä pehmeitä, vaikkei pyykinpesussa käytetä huuhteluainetta eikä kuivauksessa palloja. Tosin rutikuivaksi rumpukuivattu pyykki on ryppyistä ja tuntuu kovalle. Pyykinpesun ympäristöystävällisyys lisääntyy, kun huuhteluainetta ei tarvita. Huuhteluaine toki vähentää pyykin sähköisyyttä erityisesti talviaikaan, mutta sen käyttö on makuasia.

Kuivauspallojen soveltuvuutta erilaisille tekstiileille ei tässä yhteydessä kokeiltu. Kuivaustulokseen vaikuttavat paitsi kuivattavien vaatteiden materiaali, paksuus ja koko, myös muun muassa valittu kuivausohjelma ja kuivausrummun täyttömäärä. Olisi mielenkiintoista tietää, vaikuttaako kuivauspallojen säännöllinen käyttö vaatteiden kulumiseen ja kestävyyteen pidemmällä aikavälillä.

LISÄTIETOJA

TTS – TYÖTEHOSEURA
Tarja Marjomaa, tutkija
Puh. 044 7143 698
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

TTS Työtehoseura | PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki | asiakaspalvelu@tts.fi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | (09) 2904 1200 | Tietosuojalausunto