Markkinoilla on muutamia pyykinpesukoneita, joissa lisätoimintona on höyryn käyttömahdollisuus. TTS - Työtehoseura kokeili kahta pesukonetta, joissa markkinoidaan höyryn tehostavaa vaikutusta vaatteiden puhdistuksessa, sileytyksessä ja raikastuksessa.

LG F1480QDS -pesukoneessa on höyryn käyttömahdollisuus tietyissä pesuohjelmissa ja toisaalta höyryä voidaan hyödyntää myös kuivien vaatekappaleiden kuten paitojen kostuttamiseen ennen silitystä. Electrolux EWF 167580 W-pesukoneessa höyryohjelmat on tarkoitettu ainoastaan kuivien vaatekappaleiden höyryttämiseen ja kostuttamiseen.

Kuivien vaatekappaleiden kostuttamisessa koneen täyttömäärä on enimmillään muutamia vaatekappaleita. Ohjelma kestää noin 20 min. Vaatteiden materiaalista ja täyttömäärästä riippuen tulos on kosteudeltaan tasainen tai hieman epätasainen.Vastaavanlaisen tuloksen saa kuivausrummussa kaappikuiva tai hieman kostea ohjelmalla paitoja kuivattaessa.

Höyryn käyttö on sidottu pitkäkestoisiin pesuohjelmiin. Sinänsä höyrytoiminto ei pitkitä perusohjelmaa eikä lisää energiankulutusta, vaan muutos on pesuohjelman kuumennusvaiheen rakenteessa. Allergiaohjelmaan kuuluu automaattisesti höyrytoiminto. Allergiaohjelmassa on yksi ylimääräinen huuhtelu sekä pesuvaiheessa hieman enemmän vettä kuin perusohjelmassa. Lisäksi pesuohjelmiin voi olla valittavissa erikseen lämmin huuhtelu, mikä tarkoittaa, että viimeinen huuhteluvesi lämmitetään noin 35 asteeseen. Se auttaa pesuaineen poistossa ja nopeuttaa pyykin kuivumista.

Pesutulos on monesta tekijästä kiinni. Esimerkiksi siihen voi liittyä käyttäjän terveydellisiä vaatimuksia. TTS:n ja Hjelt-instituutin alustavien tutkimusten mukaan lämpöä kestävien mikrobien tappamiseen tarvitaan vähintään 60 asteen pesulämpötila.

TTS on kouluttanut kodinkonemyyjiä ja erikoisneuvojia mm. Helsingin Energian Energiakeskuksessa. Siellä on pysyvä kodinkonenäyttely, jossa energianeuvojat antavat kuluttajille paitsi markkinatietoihin ja käyttö-, sijoitus-, ja hoito-ohjeisiin myös TTS:n tutkimustietoihin perustuvaa opastusta. Energiakeskuksesta saa myös vinkkejä arjen energiansäästöön, sekä lämmitystietojen valintaan ja lisälämmitysratkaisuihin.

Lisätietoa:
TTS - Työtehoseura, Anneli Reisbacka, p. 050-5527 252, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Helsingin Energia Energiakeskus, Eva Spiegel, p. 09-617 2726, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

www.tts.fi Koulutuskalenteri, Lyhytkoulutukset, Osaava kodinkonemyyjä

TTS Työtehoseura | PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki | asiakaspalvelu@tts.fi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | (09) 2904 1200 | Tietosuojalausunto