TTS selvitti Maatalouskoneiden tutkimussäätiön rahoittamana nykypäivän tuotantorakennusten valaistustekniikkaa. Hankkeen tavoitteena oli tuottaa tietoa valaistustarpeesta tuotantorakennuksissa, valaistuksen järjestämisen vaihtoehdoista sekä valaistuksen vaatimasta energiantarpeesta ja valaistuksessa käytettävän energian säästömahdollisuuksista.

Hankkeessa tehtiin uusille 2000-luvulla rakennetuille kotieläintiloille kyselytutkimus, jossa kartoitettiin nykyisiä valaistusratkaisuja ja selvitettiin viljelijöiden tyytyväisyyttä nykytilanteeseen.

Kyselyn mukaan kotieläinten tuotantomuodoista siipikarja- ja porsastuotanto kuluttavat eniten energiaa valaistukseen, mutta myös suuret lypsykarjayksiköt entistä enemmän. Kyselyn mukaan keskimäärin sadan lehmän ja 1000 neliön navetassa kuluu valaistukseen energiaa noin 55 kWh vuorokaudessa.

Yleisin valaistusjärjestelmä oli kaksilamppuiset loistevalaisimet, jotka kuluttivat myös eniten energiaa. Uusimpiin, korkeisiin tuotantorakennuksiin oli valittu monimetallilamput tai suurpainenatriumlamput. Vähiten energiaa kului valaistukseen, kun käytössä oli yksilamppuiset loistevalaisimet 36 W:n lampuilla.

Mikäli navetassa on suuret ikkunat ja valokatteinen harja päästää valoa rakennuksen keskiosiin, on yksilamppuisilla loistevalaisimilla mahdollista toteuttaa riittävä valaistus. Energiaa on mahdollista säästää myös valitsemalla yövaloiksi energiansäästölamput, käyttämällä vaaleita sisämateriaaleja, säätämällä valaistusta luonnonvalon mukaan kello- tai hämäräkytkimellä, sekä huolehtimalla valaisimien säännöllisestä puhdistuksesta.

Hankkeen tilakäyntien yhteydessä tuli vastaan hyviä valaistusratkaisuja. Esimerkiksi molemmin puolin harjaa asennetun leveän valokatteen myötä kaikki valaisimet oli voitu asentaa sivuseinille, jolloin niiden huoltokin helpottui ratkaisevasti. Uusien tuotantorakennusten korkealla olevien valaisinten huoltotyöt ja lamppujen vaihdot koettiin yleisesti hankaliksi. Varsinkin eläinten eristäminen huoltotöiden ajaksi ja lattioiden liukkaus koettiin ongelmaksi. Työtä on vaikea tehdä yksin, ja kahden henkilön saaminen tehtävään vaatii aina omat järjestelynsä. Tehtävä lykätään helposti parempaan ajankohtaan.

Lisätietoa:
TTS - Työtehoseura
Sakari Alasuutari
puh 044 7143 688
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Julkaisu: Alasuutari, S. 2010. Valaistuksen energiankulutus kotieläintiloilla. TTS tutkimuksen tiedote, Luonnonvara-ala: maatalous, nro 625. Julkaisun voi hankkia osoitteesta www.ttskauppa.fi

 

 

TTS Työtehoseura | PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki | asiakaspalvelu@tts.fi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | (09) 2904 1200 | Tietosuojalausunto