Pyykinpesukoneiden ja -kuivauslaitteiden markkinakirjo on suuri. Koneita valitsevalla kuluttajalla on melkoinen työ arvioida koneiden välisiä käytännön eroja, sillä kaupoissa on tarjolla ominaisuuksiltaan mitä erilaisimpia laitteita. Myös hintahaitari on melkoinen. TTS (Työtehoseura) on julkaissut pyykinpesukoneen ja kuivauslaitteen valinnasta kertovan oppaan, jossa tarkastellaan tutkimusten pohjalta pyykkihuollon laitteiden valintakriteerejä. Oppaan neuvojen avulla kuluttaja pystyy paremmin arvioimaan laitteiden eri ominaisuuksien käytännön merkitystä ja sitä, miten eri koneet eroavat toisistaan.

Omien tarpeiden kartoittaminen ennen koneostoksille lähtemistä on tärkeää. Valintatilanteessa on hyvä perehtyä laitteiden sijoituspaikkaa ja asennusedellytyksiä koskeviin asioihin ja miettiä, mitä todella tarvitsee. Jo pelkästään koneen fyysiset ulkomitat voivat yllättää kotona ikävästi, jos kone ei mahdukaan kapeasta kylpyhuoneen ovesta sisään. Oma merkityksensä on myös niillä ominaisuuksilla, joilla on vaikutusta koneen turvallisuuteen, käytön helppouteen ja kunnossapitoon. Koneiden tärkeimmät ympäristövaikutukset liittyvät sähkön, ja pesukoneissa lisäksi veden kulutukseen, joten myös energiatehokkuus on merkittävä valintakriteeri.

Hyvä pesukone pesee ja huuhtelee pyykin puhtaaksi. Koneellinen kuivauslaite puolestaan helpottaa pyykinkuivausta etenkin pienissä tiloissa. Täysien koneellisten peseminen on energiatehokasta, joten kannattaa miettiä minkä kokoisen koneen tarvitsee. Tutkimusten mukaan pyykkiä pestään kotona keskimäärin neljä kertaa viikossa ja usein vajaita koneellisia, eli kerrallaan vain noin 2,6 kg.

Suurin osa pesukoneista linkoaa vähintään 1000 kierrosta minuutissa. Puuvillan jäännöskosteus on silloin linkouksen jälkeen 60–70 %, joka on vähimmäisvaatimus koneelliselle kuivaukselle.

Itselle tärkeistä ominaisuuksista ei kannata koneostoksilla tinkiä, sillä koneet valitaan vuosiksi eteenpäin. Toisaalta on turhaa maksaa ylimääräisistä hienouksista ja ominaisuuksista, jos niille ei ole omassa taloudessa käyttöä.

TTS:n tiedote 7/2010 (654) Pyykinpesukoneen ja kuivauslaitteen valinta, Tarja Marjomaa, TTS tutkimus. Julkaisun voi hankkia osoitteesta www.ttskauppa.fi

Lisätietoja:

TTS - Työtehoseura
Tarja Marjomaa, tutkija
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
044 7143698

TTS Työtehoseura | PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki | asiakaspalvelu@tts.fi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | (09) 2904 1200 | Tietosuojalausunto