Vantaalla tänä syksynä aloittanut TehoAPAJA -projekti valmentaa työttömiä aikuisia työskentelemään rakennustyömaalla. Valmennuksessa opitaan käytännönläheisesti erilaisia puurakentamisen ja pintakäsittelyn perustaitoja sekä muurauksen alkeita. Harjoitteiden vaikeusaste mitoitetaan pajalla työskentelevän henkilön osaamisen lähtötason mukaan.

Valmennuksessa valmistetaan esimerkiksi aitaelementtejä, roskakatoksia ja tehdään ikkunoiden- sekä kalusteiden kunnostukseen liittyviä maalauksia. Muurauksen perustaitoja kehitetään esimerkiksi muuraamalla pihagrilli ja tekemällä pieniä laatoitustöitä. Taitojen kehittyessä tehdään erilaisia perustusmuotteja ja väliseinätöitä maalauksineen. Jokainen ryhmäläinen suorittaa työturvallisuuskortin. Valmennuksessa tehdään tarvittaessa myös tilaustöitä ammatinohjaajan opastuksella. Jaksoon kuuluu kuukauden työharjoittelu, jolloin yksittäinen henkilö harjoittelee alan työtehtäviä rakennusalan yrityksessä.

TehoAPAJA-projektin tavoitteena on, että neljän kuukauden valmennuksen jälkeen aikuiset työllistyisivät rakennusalan perustaitoja vaativiin tehtäviin tai vaihtoehtoisesti jatkaisivat alan opintoja. TehoAPAJA antaa aikuiselle käsityksen alasta ja työtehtävistä, sekä työpaikan ja jatko-opiskelupaikan hakemisesta. Alan yrityksiin käydään tutustumassa koulutuksen aikana.

TehoAPAJAn rakennusalan ammatinohjaajana toimiva Mauno Ovaskaisella (kuvassa) on pitkä kokemus rakennusalan työtehtävistä, alan koulutustehtävistä sekä työpajan ohjaustehtävistä. TTS:n TehoAPAJAssa Mauno aloitti tänä syksynä.

”Syksyllä aloittaneessa ryhmässä on monenkirjavaa porukkaa. Suurin osa talonrakennusalan tehoapajalaisista on pitkäaikaistyöttömiä, joiden työttömyysjakso on kestänyt 2-4 vuotta. Aikuisilla on jonkin verran alasta kokemusta ja nuorilla aikuisilla eli vähän yli 18-vuotiailla ei ole kokemusta. Ryhmä on ollut hyvä eikä ongelmia ole ollut. Tavoitteena on saada suurin osa ryhmästä suoraan työmarkkinoille, sillä hyvin monessa on potentiaalia työllistymiseen”, Mauno Ovaskainen toteaa.

Valmennuksen aikana aikuiset opettelevat rakentamista erittäin käytännönläheisesti.

”Reilun puolentoista kuukauden aikana olemme ryhmän kanssa 0rakentaneet muun muassa yhden rakennuksen harjakorkeuteen saakka, remontoineet konttoritilan sekä korjanneet ja huoltaneet erilaisia huonekaluja. Käytännön ja konkreettisten työtehtävien kautta oppii parhaiten”, Mauno Ovaskainen kertoo.  

TehoAPAJAN projektipäällikkö ja yksilövalmentaja Karoliina Koskinen kannustaa aikuisia työttömänä olevia hakeutumaan TehoAPAJAn valmennukseen.

”TehoAPAJA on aikuisten työpajatoimintaa, joka on hyvin lähellä ammatillista aikuiskoulutusta. TehoAPAJAssa pyritään noudattamaan työelämän sääntöjä ja tekemään oikeita töitä. Ammatinohjauksen lisäksi meillä toimii yksilövalmennus, joka tukee arjenhallinnassa, työ- sekä työharjoittelupaikkojen etsimisessä ja erilaisissa oppimiseen liittyvissä asioissa. Pyrimme olemaan valmentautujan tukena siihen asti kunnes hän on saanut koulutus- tai työpaikan tai siirtynyt johonkin muuhun toimenpiteeseen. TTS:n kautta valmentautujat saavat tietoa meidän oppisopimuksesta sekä koulutustarjonnasta. Näin siirtyminen koulutukseen meidän sisäisellä yhteistyöllä tapahtuu sujuvasti. Monilla on alkuvaiheessa tähtäimenä työllistyminen, mutta TehoAPAJAn aikana se muuttuu kiinnostukseksi lähteä tavoittelemaan tutkintoa. Lisäksi teemme yhteistyötä TE-toimiston ja Vantaalla toimivien työpajojen ja työhönvalmennuspalveluiden kanssa. Käymme myös tutustumassa alojen yrityksiin lähiseudulla ja yritykset voivat myös hyödyntää ryhmiämme jo ennen virallisen työharjoittelun alkamista”, Karoliina Koskinen kertoo.

LISÄTIETOJA

TehoAPAJA
Karoliina Koskinen
Projektipäällikkö, yksilövalmentaja
gsm 044 7143 723
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

www.tehoapaja.fi

TehoAPAJA – startti uuteen ammattiin aikuisille on TTS:n (Työtehoseura) toteuttama ESR-hanke, joka antaa hyvät valmiudet työllistyä suoraan ammatin perustöihin tai jatkaa alan ammatilliseen tutkintoon saakka. Hankkeen valmennustarjonta suuntautuu logistiikka-, talonrakennus ja auto- ja pienkonealoille. Logistiikka-alan valmennus sisältää varastossa suoritettavia perustehtäviä, talonrakennuspuolella kehitetään valmiuksia työskennellä rakennustyömaalla ja auto- ja pienkonealalla keskitytään autojen, moottoripyörien, ruohonleikkureiden ja sahojen huoltoon ja korjaukseen.  

TTS Työtehoseura | PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki | asiakaspalvelu@tts.fi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | (09) 2904 1200 | Tietosuojalausunto