Vantaalla tänä syksynä aloittanut TehoAPAJA -projekti valmentaa työttömiä aikuisia auto- ja pienkonealan perustaitoihin. Valmennuksessa harjoitettavat työt keskittyvät autojen, moottoripyörien, ruohonleikkureiden ja sahojen huoltoon ja korjaukseen. Lisäksi pienkoneita otetaan myös talvisäilytykseen.

Valmennuksessa käytännönläheisesti opittaviin perustaitoihin kuuluvat myös koneiden ja laitteiden käyttöturvallisuus, työturvallisuus, turvavarusteet, ohjekirjojen käyttö ja lukeminen, ajoneuvojen pesu ja puhdistus, työkalujen valinta ja oikea käyttö, osien irrotus/ -kiinnitys, hitsauksen perusteet, poraus ja kierteytys, momentit, pultit, mutterit, kierteet sekä pienkoneiden määräaikaishuolto ja öljynvaihtohuolto.

TehoAPAJA-projektin tavoitteena on, että neljän kuukauden valmennuksen jälkeen aikuiset työllistyisivät auto- ja pienkonealan perustaitoja vaativiin tehtäviin tai vaihtoehtoisesti jatkaisivat alan opintoja. TehoAPAJA antaa aikuiselle käsityksen alasta ja työtehtävistä, sekä työpaikan ja jatko-opiskelupaikan hakemisesta. Alan yrityksiin käydään tutustumassa koulutuksen aikana. TehoAPAJAssa opitut perustaidot antavat valmiuden itsenäiseen ja turvalliseen työskentelyyn esimerkiksi oppisopimuksella työnsä aloittaville.

Yksi TehoAPAJAN valmennuksessa aloittaneista on Niko, jolla on taustalla autoalan peruskoulutus. Nikon tähtäimessä on alan ammattikorkeakoulututkinto.

”Suoritin autoalan perustutkinnon yläasteen jälkeen, jonka jälkeen kävin armeijan ja tein muuta työtä siinä välissä. Hain tälle syksylle sekä ammattikorkeakouluun että yliopistoon, mutta en päässyt. Ennen valmennusta ehdin olla melkein vuoden työttömänä. TehoAPAJA tuli hyvään hetkeen, sillä halusin miettiä ja kokeilla, että haluanko oikeasti tälle alalle. Tämä oli minulle ehdottomasti paras vaihtoehto, sillä valmennus on sopivan lyhyt, mutta kuitenkin pääsee tekemään ja palauttamaan mieleen alan asioita”, Niko kertoo.

Auto- ja pienkonealan koulutuspäällikkö Kari Kaihonen näkee TehoAPAJAssa paljon hyötyjä alueen yrityksille.

”Oppisopimuskoulutusten ongelma on usein aloittavan opiskelijan perehdytys. Alussa vaaditaan paljon aikaa yrityksen työntekijöiltä, jotka opastavat henkilöä perusasioissa. Valitettavasti kiire ajaa usein siihen, että perehdytystä ei ehditä suunnitelmallisesti toteuttaa. Tällöin opiskelijalle ei voi antaa varsinaisia alan työtehtäviä, henkilö päätyy harjanvarteen ja menettää kiinnostuksensa. TehoAPAJA antaa perusvalmiudet työskentelyyn jolloin opiskelijalle voi antaa alan perustöitä heti alusta alkaen. Opiskelija tekee alusta alkaen tuottavaa työtä yritykselle ja opiskelijankin motivaatio säilyy”, Kari Kaihonen kertoo.

TehoAPAJAN projektipäällikkö ja yksilövalmentaja Karoliina Koskinen kannustaa aikuisia työttömänä olevia hakeutumaan TehoAPAJAn valmennukseen.

”TehoAPAJA on aikuisten työpajatoimintaa, joka on hyvin lähellä ammatillista aikuiskoulutusta. TehoAPAJAssa pyritään noudattamaan työelämän sääntöjä ja tekemään oikeita töitä. Ammatinohjauksen lisäksi meillä toimii yksilövalmennus, joka tukee arjenhallinnassa, työ- sekä työharjoittelupaikkojen etsimisessä ja erilaisissa oppimiseen liittyvissä asioissa. Pyrimme olemaan valmentautujan tukena siihen asti kunnes hän on saanut koulutus- tai työpaikan tai siirtynyt johonkin muuhun toimenpiteeseen. TTS:n kautta valmentautujat saavat tietoa meidän oppisopimuksesta sekä koulutustarjonnasta. Näin siirtyminen koulutukseen meidän sisäisellä yhteistyöllä tapahtuu sujuvasti. Monilla on alkuvaiheessa tähtäimenä työllistyminen, mutta TehoAPAJAn aikana se muuttuu kiinnostukseksi lähteä tavoittelemaan tutkintoa. Lisäksi teemme yhteistyötä TE-toimiston ja Vantaalla toimivien työpajojen ja työhönvalmennuspalveluiden kanssa. Käymme myös tutustumassa alojen yrityksiin lähiseudulla ja yritykset voivat myös hyödyntää ryhmiämme jo ennen virallisen työharjoittelun alkamista”, Karoliina Koskinen kertoo.

LISÄTIETOJA

TehoAPAJA
Karoliina Koskinen
Projektipäällikkö, yksilövalmentaja
gsm 044 7143 723
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

www.tehoapaja.fi

TehoAPAJA – startti uuteen ammattiin aikuisille on TTS:n (Työtehoseura) toteuttama ESR-hanke, joka antaa hyvät valmiudet työllistyä suoraan ammatin perustöihin tai jatkaa alan ammatilliseen tutkintoon saakka. Hankkeen valmennustarjonta suuntautuu logistiikka-, talonrakennus ja auto- ja pienkonealoille. Logistiikka-alan valmennus sisältää varastossa suoritettavia perustehtäviä, talonrakennuspuolella kehitetään valmiuksia työskennellä rakennustyömaalla ja auto- ja pienkonealalla keskitytään autojen, moottoripyörien, ruohonleikkureiden ja sahojen huoltoon ja korjaukseen.  

TTS Työtehoseura | PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki | asiakaspalvelu@tts.fi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | (09) 2904 1200 | Tietosuojalausunto