TTS tutkimus (Työtehoseura) arvioi Kuopion asuntomessujen asuntoja arjen näkökulmasta. TTS:n suorittaman arvioinnin tavoitteena oli löytää hyviä esimerkkejä messukohteista, joissa oli toteutettu ekotoimivia asumisen ratkaisuja arjen näkökulmasta. Arvioinnissa keskityttiin talojen keittiö-, vaatehuolto- ja peseytymistiloihin sekä eteiseen, kuraeteiseen ja säilytystiloihin. Myös makuu- ja olohuoneiden sekä muiden tilojen toimivuutta arvioitiin erilaisten käyttäjien näkökulmista.

– Arvioinnin tarkoituksena on suunnata messukävijöiden huomio asunnon toiminnallisuutta ja asumismukavuutta parantaviin ratkaisuihin, joita Kuopiossa on toteutettu ilahduttavan monessa näyttelykohteessa, kertoo projektipäällikkö Heli Mäntylä TTS:stä.

Arvioinnin lähtökohtana olivat asunnon toiminnallisuus, ergonomisuus, energiataloudellisuus, esteettömyys, kestävä kehitys, turvallisuus ja helppohoitoisuus. Lisäksi tärkeää on talon muuntojoustavuus, joka tukee elinkaarisuunnittelua. Hyvä omakotitalo toimii arjessa ja muuntuu käyttäjiensä tarpeiden mukaan.

Arjessa neliöitä tarvitaan tiloihin, joita käytetään ahkerasti
Keittiöissä kiinnitettiin huomiota kodinkoneiden ergonomiseen sijoitteluun.

– Kodin käytetyin kone on astianpesukone, joka kannattaa sijoittaa hyvälle käyttökorkeudelle. Ilahduttavan useissa asuntomessukohteissa näin oli tehtykin, toteaa Mäntylä.

Keittiöiden koko oli useimmiten riittävä ja ruokailutilat olivat väljiä. Makuuhuoneet olivat pääosin melko tilavia ja niiden yhteydessä oli komerotilaa riittävästi. Joissakin taloissa oli tilavia, hyvin sisustettuja vaatehuoneita, joita asukkaat varmasti arvostavat. Kodinhoitotilat olivat monessa talossa käytännöllisiä ja niissä oli toteutettu yksilöllisiä ratkaisuja. Saunaosastot olivat toimivia, jotkut jopa ylellisiä. 

Erillinen kuraeteinen on lapsiperheen näkökulmasta erinomainen ratkaisu. Erillisiä kuraeteisiä oli kuitenkin vain muutamia. Uudenlaista arjen toimivuutta edusti messukohde 38, jossa oli kuraeteisen yhteydessä harrastusvaatehuone. Kuntoiluhuoneet ovat yleistyneet, kuten myös kesäkeittiöt ja erilaiset askartelutilat. Erityistä kiitosta raati antaa tiloille, joissa voi tehdä monenlaisia asioita.

– Arki sujuu paremmin, kun neliöitä on tiloissa, joissa ne ovat ahkerassa käytössä. Lisää tilaa kaivataan kuitenkin edelleen arkisisäänkäyntiin ja säilytykseen, sanoo Suomen Asuntomessujen projektijohtaja Pasi Hulkkonen.

Paljon hyviä, muutamia erinomaisia
TTS:n arviointiraati tutustui alueen omakotitalojen pohjapiirustuksiin ja valitsi niistä 12 lupaavinta kohdetta, jotka olivat 4, 8, 13, 20, 26, 27, 28, 29, 31, 32, 38 ja 39. Valinnassa arvioitiin kokonaistoimivuuden lisäksi asuntojen ekotoimivuutta, jolloin huomiota kiinnitettiin myös asunnon pinta-alaan. Kohteisiin tutustuttiin paikalla ja niistä valittiin kolme taloa, jotka täyttivät suurelta osin TTS:n asettamat arviointikriteerit. Valinta oli vaikeaa, sillä suunnittelun taso oli hyvä. Toiminnallisesti parhaiksi taloiksi raati valitsi kohteet 20 Jämerä-Aatos, 31 Teematalo ja kohde 38 Omatalo Kallan Majakka.


Lisätiedot:

TTS tutkimuksen arviointiraati
Heli Mäntylä, projektipäällikkö, p. 044 714 3697
Minna Kuusela, arkkitehti, p. 044 7143695
Tarja Marjomaa, tutkija, p. 044 7143698

Suomen Asuntomessut
Pasi Hulkkonen, projektijohtaja, p. 040 8400 513

TTS Työtehoseura | PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki | asiakaspalvelu@tts.fi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | (09) 2904 1200 | Tietosuojalausunto